SKOJ u akciji - NOVEMBAR 2009.

Ići dole

SKOJ u akciji - NOVEMBAR 2009.

Počalji  Admin taj 25/11/2009, 10:08

23.novembar - Aktivisti SKOJ-a su se danas, 23. novembra, akcijom pod parolom „Ne Bolonja, već Havana – obrazovanje svima!!!“, još jednom pridružili protestu studenata Beogradskog univerziteta. Za ovu priliku je bio pripremljen i baner sa skojevskom parolom, a reakcije učesnika protesta na prisustvo skojevaca su bile pozitivne i ohrabrujuće za dalje slične inicijative. SKOJ će se i nadalje boriti za besplatno obrazovanje koje predstavlja jedno od vrhunskih vrednosti standarda života koje je garantovano svima u socijalizmu, a protiv nazadnih bolonjskih adaptacija kojima studenti pod presijiom ispunjavanja različitih kvota dobijaju mnogo uže znanje, po za ogromnu većinu naših građana nedostupnoj ceni. Podsetimo da u Srbiji trenutno ima više od 25% nezaposlenih, a prosečna plata onih koji rade ne premašuje 300 evra, dok je u isto vreme prosečna cena studija skoro 1000 evra. Otud ne čudi što se na našim univerzitetima svake godine frapantno smanjuje broj upisanih studenata što predstavlja veliko nasilje neoliberalnog kapitalizma nad našim građanima, koji su u budućnosti velikim korporacijama potrebni ne kao visokoobrazovani ljudi, već kao niskokvalifikovana radna snaga koja neće postavljati mnogo pitanja o visinama svojih zarada i mogućnostima izbora kvalitetnog i ispunjenog života. Zato mi insistiramo da obrazovanje ne treba da predstavlja privilegiju šačice bogatih, sposobnih da ga priušte svojoj deci obezbeđujući im i nadalje nadređeni status u društvu. ZA OBRAZOVANJE DOSTUPNO SVIMA!

14.-15.novembar- U Parizu SKOJ je u pozdravnom pismu skupštini WFDY izneo ne samo aktivnosti SKOJ-a već I niz konkretnih predloga I inicijativa. Izmedju ostalog SKOJ je izneo: “Posle krvavog raspada naše socijalističke domovine i kontrarevolucije koja je usledila kao posledica imperijalističkih tendencija za ukidanjem socijalizma, aktuelnost naše borbe je ponovo dobila svoj smisao. Iako je situacija u kojoj se naša organizacija nalazi prilično nezavidna, svedoci smo pozitinog trenda sve većeg pristupanja mladih ljudi SKOJ-u, svesnih da ne žele da svoju budućnost predaju neizvesnosti neodgovornom kapitalističkom varvarstvu. Antikomunistička histerija danas dobija nove zalete u trenutku sve češćih socijalnih nemira i zaoštravanja sveopšte krize i ima za cilj da odvrati radne ljude od njihovih istinskih potreba i komunističke ideje uopšte. Školski udžbenici, sredstva informisanja, filmska umetnost danas pretvoreni u «istureni položaj» informativnog rata i efikasnog načina za oblikovanje iskrivljene društvene svesti, posebno mladih. Turbokapitalizam koji je nametnut rušenjem Berlinskog zida traži svoje istorijsko utemeljenje i opravdanje stoga mu je potrebna slika demonizovanog socijalizma „koji je kriv za sve“. Antikomunistička histerija nije samo borba protiv komunista, nego protiv naroda koji teži i slobodi i dostojanstvu koje mu uskraćuje kapitalizam. Uvereni smo da divlji antikomunizam neće zaustaviti našu borbu za socijalizam, naprotiv, samo će nas još više ujediniti i dovesti do pobede. SKOJ će bez obzira na sve poteškoće nastaviti požrtvovanu borbu za reuspostavljanje socijalizma, pritom se solidarišući sa čitavom progresivnom omladinom u borbi protiv imperijalizma, fašizma i kapitalističkog varvarstva! Mladi će novim idejama uliti svežu krv komunizmu, a komunizam će podmladiti ostarelo čovečanstvo”.

9. novembar-, Na Trgu Republike u Beogradu, aktivisti Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) izrazili su svoj protest povodom 20 godišnjice kontrarevolucije u nekadašnjoj Demokratskoj Republici Nemačkoj. U organizaciji ambasade Nemačke i Gete Instituta u Beogradu, Na Trgu Republike je bio improvizovan zid od kartona, postavljen nekoliko dana pre 9-tog, ali je usled vremenskih nepogoda pao, i to ovaj put na „zapadnu stranu“. Ostatke zida su organizatori ponovo podigli kako bi ga ambasador SR Nemačke Volfram Mas ponovo srušio. Aktivisti SKOJ-a su na istom mestu organizovali akciju „Pao je na pogrešnu stranu“ kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i žaljenje zbog velike humanitarne katastrofe koju je taj događaj prouzrokovao, jer je bio vesnik kontrarevolucionarnih pučeva koji su redom usledili u svim istočnoevropskim socijalističkim zemljama i bivšem Sovjetskom Savezu. Okupljeni skojevci nosili su plakate sa grbom DDR-a, kao i natpis „60 jahre – DDR“, baner na kojem je pislao „Pao je na pogrešnu stranu“, sliku lidera DDR-a druga Eriha Honekera, kao i skojevske zastave. Cela akcija je otpočela skandiranjem „DDR – Honeker“, kao i „Istočna Nemačka“ na šta je sva pažnja prisutnih bila preokrenuta ka skojevcima, kao i svih predstavnika medija koji su se našli na skupu. Mnogi od prisutnih nisu skrivali simpatije pa i oduševljenje akcijom mladih komunista koji su im delili letke sa tekstom o štetnosti koju je prouzrokovala kontrarevolucija i rušenje Berlinskog zida. Potom je drug Aleksandar Banjanac, prvi sekretar SKOJ-a ambasadoru Masu uručio letak i plakat „60 jahre – DDR“, na čemu se ambasador zahvalio i cinično prokomentarisao da bi voleo da vidi za deset godina sve te mlade ljude i da ih onda pita kako će gledati na rušenje Berlinskog zida. Na to mu je bilo odgovoreno uveravanjem da će za deset godina trijumfovati socijalizam te da neće biti nikakve potrebe za dodatnim potvrđivanjima stavova skojevaca. Na žalost, neumitna cenzura i nesloboda buržoaskih medija se još jedanput potvrdila i na ovom skupu. Iako su prisutni predstavnici medija fotografisali i snimali čitavu akciju SKOJ-a, i iako je dato nekoliko izjava izveštačima dnevnih novina, nijedan medij nije preneo informaciju o ovoj akciji uprkos uveravanjima novinara da će to biti učinjemo. U nekoliko informativnih emisija na televiziji koje su imale reportažu o ovom skupu u Beogradu u više navrata su se u kadrovima mogli videti aktivisti SKOJ-a, a čak se moglo i čuti njihovo skandiranje, ali bilo kakav komentar o prisustvu skojevaca je izostao.

7. novembar- U Sali “Novi svet” u Nemanjinoj 34/III Nova komunistička partija Jugoslavije-NKPJ i Savez komunističke omladine Jugoslavije – SKOJ održali su svečanu akademiju posvećenu Velikoj oktobarskoj socijalističkoj revoluciji. Na svečanoj akademiji govorili su predstavnici NKPJ i SKOJ-a, a centralni referat podneo je generalni sekretar NKPJ drug Branko Kitanović. U svom govoru on je između ostalog napomenuo da “iako je prošlo više od devet decenija ideje Velike oktobarske socijalističke revolucije i dalju su mlade i aktuelne, i dalje svojom snagom i primerom nadahnjuju milione ljude koji svakodnevno vode borbu za socijalizam, kako u postojećim socijalističkim, tako i kapitalističkim zemljama”, napominjući da “mi danas nastavljamo borbu uvereni u pobedu snaga progresa, snaga socijalizma u našoj zemlji i planeti.”
SKOJ je ujedno održao sastanak najvišeg rukovodstva na kome su donete odluke od posebnog značaja za dalji rad i sveopštu mobilizaciju SKOJ-a u daljoj beskompromisnoj borbi za ostvarenje najvišeg ideala Velikog oktobra – socijalizma.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 71
Datum upisa : 07.09.2008

Pogledaj profil korisnika http://jugokom-forum.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu