Red news

Ići dole

Red news

Počalji  Admin taj 11/6/2010, 02:34

Poljski komunisti podneli krivičnu prijavu protiv sebe

Aktivisti Komunističke partije Poljske podneli su danas sami protiv sebe krivičnu prijavu za posedovanje zabranjenih, komunističkih simbola što se od juče izmenjenim krivičnim zakonom te zemlje kažnjava s dve godine zatvora.

Poljski komunisti žele da provere da li u praksi funkcioniše zakon koji predviđa zatvor za svakog ko ne samo izrađuje i prodaje već i poseduje simbole totalitarnih ideologija - fašizma i komunizma, dakle i za onog ko bi obukao majicu sa likom ikone pop kulture, revolucionara Če Gevare.

Prema novim odredbama tog zakona posedovanje simbola totalitarnih ideologija dozvoljeno je samo u naučne ili kolekcionarske svrhe ili kao sredstvo umetničkog izražavanja.

"Prijavili smo da postoji verovatnoća da smo počinili krivično delo. Zamolili smo da to tužilaštvo proveri. Ne znamo da li kršimo zakon time što posedujemo ovaj ili onaj simbol", kazao je danas poljskoj televiziji TVN24 zamenik predsednika, vanparlamentarne, Komunističke Partije Poljske drug Marćin Adam.

Komunisti su uz prijavu priložili zabranjene simbole koje imaju u materijalima, amblemima i lecima stranke, između ostalog i državni grb komunističke Poljske i majice sa amblemima raznih komunističkih partija sveta.

Drug Adam ispred KP Pojske je objasnio da su prijavu protiv sebe samih podneli kako bi doterali kontroverzne paragrafe poljskog krivičnog zakona pred poljski Ustavni sud i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Poljski zakonodavci izjednačili su izmenama Krivičnog zakona u novembru fašizam i nacizam i postavili sve njihove simbole i u istu kažnjivu ravan, bez obzira da li je to kukasti krst ili crvena zvezda, srp i čekić.

Mnogi intelektualci u Poljskoj upozorili su da po tom zakonu s dve godine zatvora može da bude kažnjen i okoreli neonacista s Hitlerom ili kukastim krstom na majici i neko u majici sa likom Če Gevare, koji je već postao deo pop kulture.

Danas su poljski komunisti postavili takođe pitanje kako će uopšte poljski mediji izveštavati o mitinzima ili kongresima komunističkih partija u svetu, a da ne dođu pod udar zakona jer propagiraju i šire totalitarnu ideologiju.

Mitingu koji je održan u Varšavi se se pridružili i predstavnici KP Grčke-KKE i KO Grčke-KNE. U znak solidarnosti sa poljskim drugovima Svetska federacija demokratske omladine-WFDY je 8.-14-jun proglasila nedeljom solidarnosti sa pojskim drugovima. Komunističke partije celog sveta su protesnim pismima i mitinzima izrazili svoju solidarnost sa poljskim komunistima i pozvali Vladu Poljske da ukine anti-komunističke odredbe zakona.