Sovjetski savez-SSSR

Ići dole

Sovjetski savez-SSSR

Počalji  Admin taj 21/6/2010, 03:59

STALJIN I NIKOLA TESLA

DO sada nepoznato pismo, koje je nekadašnji predsednik SSSR Josif Staljin uputio povodom smrti velikog srpskog naučnika Nikole Tesle, 13. januara 1943. godine postalo je dostupno našoj javnosti. Godinama čuvano u ruskom arhivu. Staljin je veoma cenio Teslin naučni rad. No, budući da nije znao engleski, pismo je u njegovo ime napisao Robert Kemp, u to vreme glavni istražitelj i izumitelj Sovjetskog Saveza – objašnjava Abramović. – Koliko je meni poznato, Staljin je Kempu na ruskom izdiktirao sadržaj, koji je on kasnije preveo na engleski.

PRIJATELj LENjINA I HRABRI AVANTURISTA
Nikola Tesla - sanjalica, izumitelj i jedini pronalazač prvih praktičnih postupaka i aparata za proizvodnju i korišćenje naizmenične električne energije, koji je - sam - tokom svog života, promenio razvoj i korišćenje električne energije celog sveta - od sistema istosmerne struje do sistema naizmenične struje - koji je sada u upotrebi skoro svuda. Tvorac generatora naizmenične struje i indukcionog motora, bez komutatora i četkica. Začetnik da izumi, dizajnira, izgradi i operiše opremom za bežično slanje i primanje električne energije, a takođe i pomoću ovoga, on je bio prva osoba koja je uspešno pokrenula prevozno sredstvo na razdaljini od svoje stanice za bežični prenos električne energije, a prevozno sredstvo je bio čamac, koji je radio i bio potpuno upravljan električnom energijom prenesenom preko radija. Izumitelj i graditelj „Teslinog kalema“, razvijajući električnu energiju i struju ultra visokog napona, on je postao najsmeliji i kao eksperimentator na ovom visoko rizičnom polju električnog istraživanja, pa tako postao i prvo ljudsko biće koje je propustilo milione volta elektriciteta iz svoje lične opreme kroz svoje telo, svetlucajući električnim lukovima ultra visokog napona.
ON je bio i prvi koji je jezgrovito shvatio prednosti opreme za proizvodnju snage iz pare velike brzine, i izumitelj i tvorac rotacionog diska velike brzine, viskozitetne parne turbine. Poznat svetu kao izuzetan tvorac visokokorisne mehaničke i električne energije, on je svakako jedan od istaknutih izumitelja - pionira u radiju i elektronici. On je jasno predvideo i rešio, pre svih, a i daleko ispred vremena, mnoge od kasnijih i novijih razvitaka u ovim oblastima. Jedan od najoriginalnijih i najgenijalnijih radnika u celoj oblasti primenjene fizike, Nikola Tesla, može se sa sigurnošću reći, bio je jedan od dvojice najvećih izumitelja u elektrici svih vremena, i u svojoj sferi elektrike bio je najveći genije naizmenične struje i struje visokog napona na svetu.
Nikola Tesla - prijatelju Lenjina, umetniče, filozofe i hrabri avanturisto u nauci, ljudi duboko žale za tobom. Dao si im daleko više nego što si ikada dobio. Tvojim saradnicima u izumiteljstvu i nauci nedostajaćeš. Takvi ljudi, kao što si ti, su nezamenljivi.
13. januar 1943. , Josif V. Staljin, SSSR

Napisao Robert Kemp, Glavni inženjer i izumitelj, SSSR
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 71
Datum upisa : 07.09.2008

Pogledaj profil korisnika http://jugokom-forum.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu