SKOJ U AKCIJI

Ići dole

SKOJ U AKCIJI

Počalji  Admin taj 12/8/2010, 17:53

SKOJ DOMAĆIN EVROPSKOG SAMITA KOMUNISTIČKE OMLADINE

Trodnevna Konferencija koja se u Beogradu održala krajem jula i početkom avgusta predstavlja događaj od velikog međunarodnog značaja.

Centralna tema trodnevne konferencije evropskih komunističkih omladinskih organizacija bilo je održavanje 17-tog Svetskog festivala omladine i studenata koji se održava svake četiri godine u organizaciji Svetske federacije demokratske omladine – WFDY, koja je naslednica Kominističke omladinske internacionale-KOI i okuplja preko stotinu komunističkih i progresivnih organizacija iz celog sveta. Cilj je da se koordinarira i sinhronizuje rad svih evropskih komunističkih omladina na organizovanju značajnog događaja koji se ove godine održava u Južnoj Africi. Ovogodišnji festival će se održati od 13. do 21. decembra u zemlji bogate istorije borbe protiv aparthejda, kolevci istaknutog revolucionarnog borca Nelsona Mendele. Taj skup dobija poseban značaj pošto se obeležavaju godišnjice nezavisnosti više afričkih država: Namibije, Zimbabvea, Angole, Mozambika i Gvineje Bisao, datumi koje će se obeležiti u okviru festivala, na kome će se odati i priznanje Kubi na nesebičnoj pomoći koju je u duhu internacionalne solidarnosti pružila borbi za oslobođenje afričkog kontinenta. To će biti prvi put da Južna Afrika organizuje jedan veliki omladinski politički skup koji će okupiti progresivnu i antiimperijalističku omladinu sveta spremnu da izrazi svoje ubeđenje u nastavak borbe protiv imperijalizma. Mladi Južnoafrikanci u ovom trenutku vode svoju borbu za besplatno školovanje i zdravstvo, za nacionalizaciju prirodnih resursa i za poboljšanje uslova života čitavog siromašnog stanovništva koje je većim delom crnačko.
Festival će biti održan pod sloganom „Za svet mira, solidarnosti i društvenih promena, porazimo imperijalizam!“

Trodnevna Konferenciji u Beogradu je prisustvovalo više od 30 delegata iz 25 organizacija iz cele Evrope. Tokom trodnevnog skupa mladi komunisti raspravljali su o predstojećem Svetskom festivalu omladine i studenata ali su i u organizaciji NKPJ i SKOJ položili vence na spomenik ubijenim radnicima RTS-a u NATO agresiji i na Groblju oslobodilaca Beograda.

Omladina je uvek bila vitalna snaga razvoja svakog društva. Sa svojom prirodnom kreativnošću, voljom za promene i snagom, zahtevi omladine za slobodu, mir, obrazovanje, posao, demokratska prava i društvene promene, uvek su igrali značajnu ulogu u borbi za pravedniji svet. Dok imperijalizam nastoji da zavlada svetom, usred jedne od najdubljih strukturalnih kriza kapitalističkog sistema, odgovorne za pogoršanje stanja omladine i za rastući broj mladih bez posla, povećavaju se beneficije eksploatatorskih grupa naspram čega takođe raste broj ljudi koji pružaju otpor, bez straha od kazne, blokade i imperijalističke okupacije. U trenucima u kojima se povećava broj vojnih baza i takmičenje za osvajanje tržišta i prirodnih resursa, sa neumerenim povećanjem vojnih budžeta, Zemlja se pretvorila u veoma opasno mesto za život. Imperijalizam je svakog dana sve agresivniji prema progresivnim, demokratskim i komunističkim organizacijama, što zahteva od omladine pojačan napor u borbi za mir. Učestale provokacije protiv progresivnih vlada u Latinskoj Americi i na Karibima, proganjanje studentskih i omladinskih pokreta u Kolumbiji i u zemljama Istočne Evrope, izjednačavanje komunizma sa nacizmom, napadi na UJSARIO Zapadne Sahare, zločini protiv omladine i naroda Palestine koje vrši cionizam uz podršku imperijalizma, nastavak okupacije Kipra i Kosova, agresija na Irak i Avganistan, imperijalistički pritisci na DNR Koreju ugnjetavanje domorodačkih naroda su ključni elementi za razumevanje imperijalne strategije dominacije.
Svetski festival omladine i studenata se organizuje kako bi motivisao i ohrabrio milione mladih koji se bore za mirnu budućnost bez imperijalizma.

Za svet mira, solidarnosti i društvenih promena, porazimo imperijalizam! Snagom naroda protiv moći kapitala!


avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 71
Datum upisa : 07.09.2008

Pogledaj profil korisnika http://jugokom-forum.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu