Предлог новог закона о раду

Ići dole

Предлог новог закона о раду

Počalji  Djoko taj 18/4/2015, 09:54

http://www.kurir.rs/vesti/biznis/zaposleni-gube-privilegije-hoces-pauzu-manja-plata-clanak-1744535
Pravi se kodeks radnog zakonodavstva kojim će se, kako žele poslodavci, radnicima ukinuti plaćena pauza, topli obrok, prevoz i regres

Sve manje prava, sve više zahteva... Tmurna budućnost radnika u Srbiji

BEOGRAD - Okvirni predlog potpuno novog zakona o radu, na kome već radi ekspertski tim Ministarstva rada, trebalo bi da bude gotov do kraja godine, a njime će se najverovatnije izaći u susret poslodavcima, koji traže ukidanje plaćanja pauze za ručak, toplog obroka i prevoza, saznaje Kurir.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, ističe da je čuo da je reč o potpuno novom zakonu i donošenju kodeksa radnog zakonodavstva po ugledu na EU.

Sindikati isključeni

- Sindikati su isključeni iz toga i zato ne znamo šta se sprema. To se radi na ekspertskom nivou i očekuje se da će ti predlozi biti gotovi do kraja godine - kaže Orbović. S druge strane, predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ističe da je Zakon o radu iz 2003. godine, zbog ustupaka sindikatima iz političkih razloga, već menjan, čime je propuštena prilika da se on prilagodi radnom zakonodavstvu EU. On otkriva šta poslodavci žele da se promeni u postojećem zakonu o radu.
- Tražićemo da se ne plaća pauza za ručak jer se ona ne plaća nigde u Evropi - naglašava Atanacković i ukazuje da kod nas „poslodavac plaća zaposlenom osam sati radnog vremena, a on pola sata provede na pauzi za ručak“.

Nije logično

- Nije logično ni da poslodavac plaća topli obrok. Nigde u Evropi se ne plaća prevoz radnika, već radnici na posao idu sopstvenim prevozom, luksuznim automobilom ili biciklom, prema svojim mogućnostima. Samo ako je fabrika udaljena od naselja, onda se radnici voze fabričkim autobusom. Ovde je po zakonu obavezna 13. plata ili regres. Po logici stvari, to poslodavac ne treba da plaća i tražićemo da se pri izmeni zakona vodi računa o tome - kaže Atanacković i dodaje da se Unija zalaže za human pristup koji podrazumeva ukidanje rada na crno.

Ministarstvo rada
ANALIZIRAMO

U Ministarstvu rada tvrde da se samo radi analiza postojećeg zakona: „Radna grupa, koju čine predstavnici svih relevantnih ministarstava, sindikata i poslodavaca, kao i eksperti iz oblasti radnog prava, analizu treba da završi do kraja septembra. Ona će pokazati gde se nalazimo u odnosu na međunarodne standarde i da li ga je potrebno dalje usklađivati.“

Djoko

Broj poruka : 18
Datum upisa : 02.02.2014

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu