Rehabilitacija Hebranga

Ići dole

Rehabilitacija Hebranga

Počalji  Simon_Bolivar taj 1/12/2008, 21:36

Rehabilitacija Hebranga

Visoki funkcioner Titove Jugoslavije,koji je pao u nemilost,nije mogao da izvrši samoubistvo vešanjem o radijator u ćeliji,jer u toj zgradi – nije bilo radijatora

Pred tročlanim većem Okružnog suda u Beogradu kojom je predsedavala sudija Slađana Bojović,juče je održano ročište povodom zahteva za rehabilitaciju Andrije Hebranga,bivšeg ministra u vladama Demokratske Federativne Jugoslavije i Federativne Narodne Republike Jugoslavije.Zahtevom za rehabilitaciju koju je podneo Hebrangov sin Branko,od suda se traži da se preispita odluka javnog tužioca iz 1948.godine kojom se njegovom ocu na teret stavljalo krivično delo protiv naroda i države.Prema tvrdnjama tadašnjeg tužioca,Hebrang je kao ustaški špijun prokazivao zagrebačke komuniste ilegalce u ustaškom zatvoru,posle oslobođenja sabotirao politiku vlade u privrednoj politici i kao sovjetski agent podržao rezoluciju Informbiroa.

U zahtevu za rehabilitaciju navodi se da je javni tužilac FNRJ Josip Hrnčević,18.maja 1948.godine doneo rešenje o pokretanju istrage i odredio pritvor Andriji Hebrangu.Ta istraga nikada zvanično nije završena.

-Reč je o klasičnom ideološkom obračunu sa čovekom koga je trebalo eliminisati iz politike,sa slobode i na kraju života.Hebrang nikada nije izašao iz logora Glavnjače.Ne zna se vreme,mesto i način njegove smrti.Nije poznato ni gde je sahranjen.Iz transkipata njegovih prisluškivanih razgovora,koji se čuvaju u hrvatskom državnom arhivu,pouzdano se može zaključiti da je progon Hebranga bio montiran,staljinistički i zasnovan na političkim i ideološkim razlozima.Potpuno su besmislene i optužbe da je Hebrang zavrbovan za saradnju sa ustašama dok je bio u njihovom zatvoru.Smešni su navodi partijske komisije da je Hebrang ogovarao svoje partijske drugove u Sovjetskom Savezu – navedeno je u zahtevu za rehabilitaciju,koji je juče sudu predočio pravni zastupnik Hebrangovih,Dragoljub Todorović.

Advokat se u zahtevu za rehabilitaciju osvrnuo i na smrt Andrije Hebranga koji je navodno 11.juna 1949.godine pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji.U zapisniku o ovom slučaju,za koji se u zahtevu tvrdi da nije verodostojan,navodi se da je Hebrang izvršio samoubistvo vešanjem o radijator.

-Dokaz da Hebrang nije mogao da izvrši samoubistvo vešanjem o radijator u svojoj ćeliji u logoru Glavnjača jeste činjenica da ni u jednoj prostoriji ovog objekta nije bilo radijatora.Smrt je upisana 3.049 dana posle njegovog navodnog samoubistva u zatvoru i to bez verodostojne izjave.Postoje okolnosti koje ukazuju da je Hebrang bio živ,čak i nekoliko godina pošto je zvanično proglašen mrtvim – istakao je Todorvić.

Za tvrdnje iznete u zahtevu za rehabilitaciju,priložen je i niz dokaza među kojima su dokumenti MUP-a FNRJ,obaveštenja o privođenju,zapisnici o saslušanju.Pošto razmotri zahtev i dokumentaciju,sudsko veće će doneti odluku o rehabilitaciji Andrije Hebranga.
avatar
Simon_Bolivar

Broj poruka : 87
Datum upisa : 14.10.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Rehabilitacija Hebranga

Počalji  Simon_Bolivar taj 1/12/2008, 21:43

Zna li neko o čemu se ovde zapravo radi?!Advokat porodice Hebrang ovde govori o podvrgavanju nekim ''staljinističkim'' metodama,a koliko je meni poznato Hebrang je podržavao lik i delo Staljina.Još jednom se pokazalo da se ''staljinizam'' koristi u negativnom kontekstu.Možda je njegov sin Branko neki revizionista ili se odriče politike svog oca...šta li?! Embarassed
avatar
Simon_Bolivar

Broj poruka : 87
Datum upisa : 14.10.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Rehabilitacija Hebranga

Počalji  Lukareli taj 2/12/2008, 04:50

Andrija Hebrang je bio komunista-internacionalista i posle Titove izdaje proleterskog internacionalizma 1848. godine trebalo je da postane vodja jugoslovenske partije i drzave.On je pravilno sledio predratnu liniju KPJ koja je bila na liniji proleterskog internacionalizma i sovjetizma. Na zalost,ubijen je u titoistickom kazamatu.Nepravedno je optuzen da je bio hrvatski nacionalista a upravo se on zalagao za obnovu srpskih crkava porusenih za vreme NDH i jedno vreme je bio zatocen u ustaskom zatvoru.Razmenjen je za neke zarobljene ustaske generale,Paveliceve bliske saradnike.
Njegova porodica je definitivno nacionalisticka,sin Andrija je bio viski funkcioner i ministar HDZ a pretpostavljam da je i sin Branko takve orijentacije.Prica o "staljinistickom" procesu protiv Hebranga je najobicnija burzoaska propaganda protiv komunisticke ideje.
Zivelo secanje na druga Andriju Hebranga!!!
avatar
Lukareli

Broj poruka : 86
ËîęŕöčĽŕ : Beograd,Jugoslavija
Datum upisa : 13.10.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.skoj.org.yu

Nazad na vrh Ići dole

Drug Andrija Hebrang nema sanse..kod...KPJ ali...

Počalji  Lune taj 18/12/2009, 14:44

*sta se to valja ispod Andrija..* a niko ne spominjee ?

http://www.kraljevaomladina.com/?p=66
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Sta oni misle.. ?

Počalji  Lune taj 21/12/2009, 15:48

Crvena akcija je revolucionarna organizacija proletarijata i svih potlačenih koja svoj smisao vidi u ispunjenju historijskog zadatka rušenja sistema klasne eksploatacije - kapitalizma i uspostavi besklasnog društva lišenog svake eksploatacije i potlačivanja.
Kapitalizam i imperijalizam
1) Otkad se pojavio na historijskoj pozornici, sistem kapitalizma je razvio sredstva za proizvodnju do dotad neviđenih razmjera, ali kao i društva koja mu prethode, kapitalizam je klasno društvo. Nesmetanim razvojem kapitalizam stalno povećava jaz između dvije klase - buržoazije i proletarijata. Buržoazija je klasa koja posjeduje sredstva za proizvodnju, ali da bi se proizvodnja ostvarila ona unajmljuje radnu snagu. Proleteri, iako formalno slobodni ljudi, prisiljeni su da prodaju radnu snagu buržoaziji kako bi preživjeli. Upravo je ljudski rad ono što u procesu proizvodnje stvara novu vrijednost, ali proletarijat ne raspolaže tom vrijednošću, on dobiva samo nadnicu kojom buržoazija omogućava reprodukciju radne snage. Ostatak proizvedene vrijednosti (višak vrijednosti) buržoazija zadržava za sebe. Na taj način buržoazija eksploatira proletarijat. Takav sistem, sa nemilosrdnom borbom za profit među buržujima, uzrokuje siromaštvo i bijedu velike većine svjetskog stanovništva.

2) Svaka država je nužno klasna diktatura koja služi očuvanju vlasti određene klase. Buržoaska (kapitalistička) država služi očuvanju vlasti buržoazije bez obzira na to radi li to (1) ublažavanjem najgorih oblika bijede (socijalni program), (2) represivnim (vojska, policija, pravosuđe) ili (3) ideološkim aparatima (obrazovanje, mediji, organizirana religija). S obzirom na ekonomske krize koje proizvodi kapitalizam i potrebu buržoazije da ih prevlada, država može imati periode veće ili manje intervencije u ekonomiju, ali bez obzira na njih ona ostaje kapitalističkom državom, diktaturom buržoazije zbog karaktera proizvodnih odnosa, tj. privatnog vlasništva nad sredstvima za proizvodnju. Svaka država u krajnjoj instanci počiva na sili, a najreakcionarniji oblik država zove se fašizam. Fašistička država nasilno potiskuje klasne antagonizma kako bi sačuvala klasne odnose. Ona huška proletere različitih rasa, nacionalnosti, spolova ili seksualnih orijentacija jedne protiv drugih kako bi razbila radničko jedinstvo i skrenula pažnju proletera s njihovih pravih neprijatelja - buržoazije. Fašizam se dakle ne može svesti na svoje najčudovišnije posljedice kao što je genocid, on je bio i ostaje prije svega zadnje sredstvo buržoazije da sačuva svoju vlast.

3) Koncentracijom kapitala i stapanjem bankarskog i industrijskog kapitala, kapitalizam je ušao u fazu imperijalizma. Nakon što je u potpunosti stavio nacionalnu vladu u svoju službu, monopolski financijski kapital sukobljava se sa konkurentima u imperijalističkim ratovima i tako, uz bijedu što je uzrokuje eksploatacija, izlaže svjetski proletarijat golemim ratnim razaranjima. Imperijalizam žrtvuje čitave narode interesima male grupe monopolskih kapitalista. On stalno traži nova područja za izvoz kapitala kako bi privremeno riješio vlastitu ekonomsku krizu, kako bi zadovoljio potrebe stalnog proširenja proizvodnje i kako bi dijelom viška vrijednosti ublažio najgore oblike bijede i tako privremeno umirio proletarijat u imperijalističkim zemljama. Ulaskom u fazu imperijalizma, kapitalizam je ujedno ušao u svoju posljednju fazu. On se više ne može mijenjati, on se više ne zna prilagođavati, njegovu vladavinu srušit će revolucionarnom akcijom svjetski proletarijat i potlačeni narodi svijeta.Hrvatska i Balkan

4) Hrvatska je zemlja ovisnog kapitalizma, odnosno polu-kolonijalna zemlja. Gospodarstvo Hrvatske je integrirano sa svjetskim gospodarstvom na takav način da je podložno interesima imperijalističkih zemalja. Interese imperijalizma u Hrvatskoj brani kompradorska buržoazija, uzak krug moćnika koji preko imperijalizma ostvaruje svoje interese i koji pomaže imperijalizmu da ostvari svoje interese na štetu proletarijata u Hrvatskoj. Ta klasa izrasla je iz vrhova vodećih organizacija bivšeg sistema tržišnog “socijalizma”. Ona je, zbog vlastitih interesa, sa srbijanskom buržoazijom ušla u sukob u koji je uvukla čitave narode i nahuškala ih jedne na druge. Zbog pohlepe buržoazije učinjeni se stravični zločini, a za to vrijeme se buržoazija bogatila uništavajući sistem socijalne zaštite naslijeđen iz prošlog sistema i predavši najveći dio sredstava za proizvodnju imperijalizmu. Progresivno uništavanje radničkih prava i sistema socijalne zaštite pratila je obnova klerikalizacije, nacionalnog potlačivanja i starijih oblika rodnog potlačivanja; dakle obnova starih mehanizama klasne vladavine. Srozavanje hrvatskog proletarijata u siromaštvo i bijedu značilo je njegov potpuni poraz, ali je ujedno omogućilo da u budućnosti spozna svoju klasnu poziciju i konačno pokrene akciju koja će dovesti do oslobođenja od sistema klasne eksploatacije.

5) Balkan je uvijek bio stražnje dvorište imperijalizma. Toj regiji bio je onemogućen razvoj kapitalizma kakav se događao na zapadu, i on je, kao prostor ovisnosti, dugo zadržavao ostatke polu-feudalnih odnosa, neriješenih nacionalnih pitanja, sveopće gospodarske i civilizacijske zaostalosti. Upravo ta zaostalost i nerješena nacionalna pitanja su ono na čemu se temelji vladavina imperijalizma nad balkanskim narodima. Zato Balkanu treba zajednička antiimperijalistička borba balkanskih naroda usko povezana sa borbom za klasno oslobođenje. Ostvarivanje zajedništva balkanskih radnih masa značit će onemogućavanje imperijalistima da vladaju pomoću manipulacija nacionalnim pitanjem. Crvena akcija nikada neće poduprijeti “svoju” nacionalnu buržoaziju u sukobu sa drugim buržoazijima na Balkanu, nego će uvijek i svugdje raditi na zbližavanju radnih masa i objašnjavati kako balkanski narodi nisu neprijatelji, već su njihovi zajednički neprijatelji kompradorske buržoazije i svjetski imperijalizam. Istodobno energično odbacujemo mogućnost oslobođenja neke nacije koja bi istodobno potlačivala drugu naciju i držimo da je “antiimperijalizam” koji ne priznaje pravo drugih nacija na samoopredjeljenje kontrarevolucionaran.Organizacija i revolucija

6) Smatramo da je za ispunjenje historijske zadaće rušenja kapitalizma potrebna revolucionarna organizacija proletarijata i svih potlačenih. Svoje shvaćanje revolucionarne organizacije temeljimo na historijskim iskustvima proleterskih revolucija i iskustvu prve revolucionarne grupe u Hrvatskoj - Socijalističke omladine. Smatramo da organizacija usmjerena rušenju sistema mora funkcionirati na principima demokratskog centralizma što pretpostavlja maksimalnu slobodu diskusije unutar organizacije, ali i odgovornost svakog člana da u potpunosti poštuje odluke organizacije. Također, za takvu organizaciju je potrebno da propisuje kandidacijski staž za potencijalne nove članove kako bi kandidatu omogućila da se upozna sa načinom funkcioniranja organizacije, a sebi da onemogući kvarenje organizacije kolebljivim elementima. Od članova se očekuje da u svakoj prilici nastoje poboljšati organizaciju i sebe, da njeguju drugarske odnose - odnose suboraca koji se u borbi oslanjaju samo jedni na druge i da prakticiraju drugarsku kritiku i samokritiku. Revolucionarna organizacija je avangarda proletarijata, odnosno njegov najsvjesniji i najborbeniji dio. Ona osluškuje potrebe naroda i vodi ka zadovoljenju tih potreba u borbi za socijalizam. Organizacija se mora svim silama boriti protiv tendencija birokratizacije, prirepaštva (zaostajanja za radničkim pokretom) i komandizma (nasilnog usmjeravanja radničkog pokreta u neželjenom pravcu).

7) Revolucionarni proces podrazumijeva rušenje kapitalizma, odnosno vladavine buržoazije monopolom nad sredstvima za proizvodnju i uspostave vlasti proletarijata. U tom procesu preuzimanja kontrole nad sredstvima za proizvodnju, proletarijat se neće moći osloniti da sistem buržoaske države, on će morati stvoriti nove i demokratskije mehanizme vlasti. Takvi organi nove vlasti zovu se plenumi - tijela direktne demokracije koja onemogućuju pojavu “zastupnika” koje ne kontrolira narod koji predstavljaju. Pojava takvih demokratskih organa označit će oslobađanje goleme energije dotad pasivnih masa, ali to ne znači da će proletarijat lako oduzet vlast buržoaziji. Ishod borbe proletarijata i buržoazije na život i smrt u revolucionarnoj situaciji ovisit će o tome hoće li proletarijat uspjeti stvoriti zajednički front i savezništvo sa drugim potlačenim grupama i sitnom buržoazijom koja razvojem kapitalizma propada u status proletera. S obzirom na presudni značaj ovih savezništava, osnovana orijentacija Crvene akcije je ostvarenje jedinstva potlačenih u borbi, odnosno akcionog savezništva proletarijata i ostalih radnih masa sa nacionalno, seksualno i rodno potlačenima.

Cool Konačnim preuzimanjem sredstava za proizvodnju, proletarijat uspostavlja svoju vlast, odnosno uspostavlja sistem socijalizma. Taj sistem počiva na savjetskoj demokraciji i razgrađuje stari represivni aparat buržoaske države, njegovu vojsku i policiju odvojenu od naroda. Oslobođenje od klasne eksploatacije omogućuje konačni i potpuni prekid svakog nacionalnog, rodnog i seksualnog potlačivanja. Odustajanjem od profita kao jedine svrhe proizvodnje omogućuje zadovoljenje osnovnih potreba svakog člana društva. Stvaranjem prostora slobode u Hrvatskoj i na Balkanu, stvara se tvrđava za borbu svjetskog proletarijata protiv imperijalizma. Pobjedom svjetskog proletarijata protiv imperijalizma otvara se mogućnost za konačnu uspostavu društva bez klasa.

Crvena akcija stoji na početku procesa koji će dovesti do oslobođenja cijelog čovječanstva. Na putu do toga cilja čeka nas puno poraza i nadamo se da ćemo nešto iz njih naučiti. Ipak, ne sumnjamo u konačnu pobjedu protiv sistema imperijalizma koji nema više što ponuditi čovječanstvu. Naposljetku, kao i prije stoljeća i pol proletarijat nema što izgubiti, a dobit će čitav svijet!
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Rehabilitacija Hebranga

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu