Ekonomsko-socijalna kriza-rezultat neoliberalnih reformi

Ići dole

Ekonomsko-socijalna kriza-rezultat neoliberalnih reformi

Počalji  Komsomol taj 18/12/2008, 18:50

Drugarice i drugovi,

Naša zemlja i ceo region naše socijalističke domovine SFRJ postaje polako žrtva ekonomske krize začete u SAD. SKOJ priprema ODGOVOR KOMUNISTA-SOCIJALIZAM NEMA ALTERNATIVU, pozivamo Vas da aktivno uzmete učešće u izradi ovog dokumenta. Pred Vama su 10 polaznih tačaka dokumenta.

1. Vratiti u ruke društva prirodne resurse (industriju nafte i plina, zemljište, šume, industriju obojenih metala i dr.). Zaustavite stečaje preduzeća. Preduzeti mere kako bi se zaustavio izvoz kapitala u inostranstvo po osnovu raznih kredita i profita koji odlaze van zemlje.

2. Stvoriti čvrstu kontrolu nad bankarskim sistemom i ukinuti berzu kao izvor kazino ekonomije. Zamrznuti vraćanje svih zajmova radnika koji su izgubili posao.

3. Restriktniji regled politike ulaganja, pružanje pristupačnih kredita, težeći obnovi industrije, oživljavanje poljoprivrede i nauke. Osigurati domaću proizvodnju, posebno poljoprivrednu.

4.
Da bi se stimulisala domaća proizvodnja i produktivnost povećati plate i socijalne benificije.

5. Jačanje planiranja i regulacije sistema ekonomskih odnosa i cena.

6. Zaustavite rast cena osnovnih roba, smanjiti poreze na usluge komunalnih preduzeća i energije. Uklnoniti parazitsko posredovanje između proizvođača i potrošača.

7. Stvoriti stabilan sistem praćenja, uključujući i narodnu kontrolu, u borbi protiv korupcije, pronevera i davanje mita.

8. Uvesti progresivan porez na profit. Ukidanje PDV za osnovne životne namrnice, gorivo, grejanje, lekove, opreme i hrane za novorođenčad

9. Ukinuti sve štetne spoljnotrgovinske ugovore, previše zavisne o Zapadu, jačati suradnju sa Kinom, Indijom, Vijetnamom, Venecuelom, Kubom, Ruskom federacijom, Belorusijom, zemljama ALBE, zemalja u regiji. Promovisati integraciju post-jugoslovenskog prostora, za jačanje oštećenog nacionalnog ekonomskog konteksta narušenog razbijanjem zemlje.

10. Za pružiti maksimalnu finansijsku pomoć za mala preduzeća i poljoprivredu čime bi se smanjila potreba preteranog uvoza stranih proizvoda koji uništavaju domaću proizvodnju.

Socijalizam nema alternativu!


Poslednji izmenio Komsomol dana 18/12/2008, 23:38, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
Komsomol
Admin

Broj poruka : 46
Datum upisa : 13.10.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ekonomsko-socijalna kriza-rezultat neoliberalnih reformi

Počalji  Koba taj 18/12/2008, 23:12

Dragi Drugovi,
Sve tacke treba pazljivo prouciti, analizirati, i postaviti prioritete. Naravno dobre ideje su uvek dobrodosle. Ovaj dokument Saveza komunisticke omladine Jugoslavije, je kompletno ispravan, i treba ozbijno poraditi da bi se sve to ostvarilo u praksi. Moramo krenuti sa akcionim delovanjem, i uz dosta rada i truda na terenu. Ovaj forum je odlican za diskusije i da svi budemo na jednom mestu, ali moramo vise delovati van njega. Moramo u narod, stati pred radnike i sve ljude koji zive od svog rada.
Svi clanovi SKOJ-a i NKPJ-a koji su ujedno korisnici ovog foruma, moraju se aktivirati u resoru koji im pripada u Partiji. Trebali bi da delujemo kao preduzece, da svako zna sta radi i naravno uz punu odgovornost. Licno smatram da trebamo prvo da se okrenemo radnicima i nezaposlenima. Mi moramo njima dokazati da se mi za njihova prava borimo! Mi smo ti koji cemo uvek biti uz njih! Mi moramo biti ti koji ce da naprave pobunu u najagresivnom vidu radi zastite bilo kog radnika.
Drugovi moramo argumentima i istinom otrezniti srpskog radnika! Nasi radnici i nezaposleni glasaju za SRS i slicne stranke kao zrtve tranzicije, jer im populisti obecavaju zastitu. Da se razumemo za mene licno Programi Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke su identicni....kapitalisticki! Nema srece za radnike ni pored SRS ni pored DS-a! Moramo im objasniti da smo mi legitimni nosioci socijalne pravde! Moraju nasi radnici znati da samo u jakom socijalistickom drustvu mozemo odbraniti svaki pedalj nase domovine i ocuvati njen teritorijalni integritet.
Moramo organizovati tribine, predavanja, direktan dijalog sa radnicima. Ja bih licno poradio sa nezaposlenima, njima je jos teze, njih niko ne stiti, oni nemaju sindikat! Njima treba pruziti neku vrstu zastite i ohrabriti ih za predstojece borbe!
Na kraju krajeva evo ovom prilikom predlazem da se formira komunisticki sindikat koji ce okupiti sve progresivne ljude koji zive od svog rada ukljucujuci i nezaposlene!
Drugarski pozdrav svima na JKF-u
Koba
avatar
Koba

Broj poruka : 29
Datum upisa : 28.10.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.skoj.org.yu

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ekonomsko-socijalna kriza-rezultat neoliberalnih reformi

Počalji  mirotvorac taj 30/12/2008, 22:16

Dosta je teorije drugovi. nisu nama potrebne tacke, nego bolji zivot.

mirotvorac

Broj poruka : 27
Datum upisa : 19.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ekonomsko-socijalna kriza-rezultat neoliberalnih reformi

Počalji  Komsomol taj 30/12/2008, 22:29

a kako bi ti izveo taj bolji zivot? jurisaj na skupstinu ako zelis! budi realan-nemoguce je! mozes izgubiti samo zivot. tacke su polazne osnove, akcija je polazni korak a socijalisticki revolucionarni proces je trka.
avatar
Komsomol
Admin

Broj poruka : 46
Datum upisa : 13.10.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Merama vlade Srbije trka se gubi..

Počalji  Lune taj 18/9/2009, 21:08

Da nam se to desi u *lgbt* druzenju sa EU..slobodno kretanje ROBA, kapitala..
Srbija proizvodi oko 80.000 tona, kvalitetne maline, poznate u svetu, ali moze da izveze oko 15.000 tona zato sto je EU skalamerija propisale KVOTU sto je neprihvatljivo u uslovima *kovota, sengenskih viza i mnogih drgih *lgbt* laganja*...ako vec mora da bude diktatura, neka bude reciprocna, carine na uvoz roba iz
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Komunista...pa Kapitalista....

Počalji  Lune taj 19/9/2009, 19:49

Pise Mihajlo Markovic...deo (pecat magazin)

Nova poruka Milan Danas u 6:38 pm
*PRVI POKUSAJ TRANZICIJE...*Do 1965.godine Srbija se u sastavu Jugoslavije veoma uspesno razvijala. Jugoslavija je u periodu (1953-1965) imala jednu od najvisih stopa razvoja u svetu (drugu posle japana). Kada je taj rast poceo da se vraca u normalne okvire i, umesto dvocifrene stope, zabeleeno samo 8%, Tito i rukovodstvo KPJ, pod uticajem svojih zapadnih prijatelja i pod pritiskom rukovodilaca severo-zapadnih republika, krenuo je 1965. u privrednu reformu, koja je, pod vidom borbe za *konvertibilni dinar* i za afirmaciju trzisne privrede, bila u stvari prvi pokusaj tranzicije socijalizma iz socijalizma u kapitalizam u Istocnoj Evropi. Zbog slabih pocetnih rezultata (milion nezaposlenih, (SRBIJA SAMA IMA TOLIKO DANAS).stopa inflacije od 30%, stagnacija proizvodnje), ali dobrim delom i zbog studentske pobune 1968.godne, od privredne reforme se ubrzo odustalo....*

Kako vidimo profesor je pomenuo izmedju ostalih problema 1968 godinu i studentske nemire, a znamo da je jedan od glavnih aktera bio *revidirac* Dragoljub Micunovic osnivac *CRVENOG UNIVERZITETA*, pa nekako ispada da je on spasao komunizam od kapitalizma i zaustavio tranziciju u Srbiji..(SFRJ). Kasnije je odlucio da ponovo bude *revidirac* ovoga puta bez apsane...pa je *ukrao ideju* *omrazenom* Josipu Brozu i krenuo u Europu...sa efektom da Srbija ima 1.000.000 nezaposlenih...uspeo je da prevazidje Broza cela Jugoslavija je imala toliko. Da se istorija poigrala, i da je Micunovic krenuo u evropu na celu Jugoslavije imao bi 30.000.000 nezaposlenih, morao bi hitno da ide u Balkansku federaciju, nedostajali bi mu nezaposleni..oko 8.000.000 bi bio u minusu.
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ekonomsko-socijalna kriza-rezultat neoliberalnih reformi

Počalji  mirotvorac taj 13/10/2009, 03:25

Proslo je 10 meseci od postavljanja ovih tacaka na forumu.
Dokle se stiglo sa realizacijom planova za sprovodjenje tih tacaka u delo?

mirotvorac

Broj poruka : 27
Datum upisa : 19.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Osnivac *CRVENOG UNIVERZITETA KARL MARKS*..DRUG A SADA

Počalji  Lune taj 13/10/2009, 12:41

gospodin Dragoljub Micunovic..bitno vece tezine nego u vreme kada je *vodio studente*..se i dalje trudi, da ostvari *svetsku revoluciju* u novom savremenom vremenu, radi se o *UNIVERZITET BIL KLINTON*..izbornom voljom gradjana. Komunisti nisu u situaciji, finansijskoj situaciji da u oci izbora isporuce kamion zejtina, kamion drva za ogrev, kamion makarona i slicnih potrepstina kako bi pobedili na izborima. Znaci *drustvo*, *narod*,*, je * bivsi proletarijat* je presao sa reci na delo sledeci *sezdeset osmase*...podmetnute levicare...plejada velikana..Djani Demikelis, Havijer Solana, Toni Bler...*Fulbratovci* su na delu....rade. Narod je blizi *novom nacinu razmisljanja* i naravno *narodnoj kuhinji* koje takodje nema dovoljno...kao vid *kolektivizacije*...
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci svih kriza se znaju...Causesku je izmirio dug prema MMF i postao *diktator*

Počalji  Lune taj 27/11/2009, 23:20

Dio govora Thomasa Sankare ispred "Organisation of African Unity":
"Mi mislimo da dug treba posmatrati sa stajališta njegovog porijekla. Porijeklo duga dolazi iz podrijetla kolonijalizma. Oni koji nam posuđuju novac su isti oni koji su nas prije kolonizirani. Oni su ti koji se njime koriste za upravljanje našim državama i ekonomijama.
Kolonizatori su ti koji su zadužili Afriku kroz njihovu braću i rođake zajmodavce. Mi nismo povezani s ovim dugom. Stoga ne možemo niti plaćati za taj dug. Dug je neokolonijalizam u kojem su se kolonizatori pretvorili u tehničke asistente. Prikladnije bi ih bilo zvati tehnički ubojice.
Predstavili su nam se s financiranjem i s financijskom potporom u pozadini. Kao da nečija pozadina može stvoriti razvoj. Savjetovali su nas da idemo k tim kreditorima. Predložili su nam lijepe financijske namještaljke. Zaduženi smo već pedeset, šezdeset godina i još više. To znači da su nas vodili prema kompromitaciji naših naroda duže od pedeset godina.
U svom sadašnjem obliku, to je imperijalistička kontrola, dug je pametno rješenje za ponovno osvajanje Afrike, namjera je pokoriti afrički rast i razvoj pravilima stranih sila.
Time svatko od nas postaje financijski rob što znači pravi istinski rob onima koji su bili dovoljno podmukli da stave novac u naše zemlje s obvezama za njegovo vraćanje. Rekli su nam da dugove plaćamo, ali to nije pitanje morala. Tu se ne radi o takozvanoj časti vraćanja dugova ili ne.
Gospodine Predsjedniče, slušali smo i aplaudirali Norveškoj Premijerki kada je govorila upravo ovdje. Ona je Europljanka, ali je rekla da se cijeli dug ne može vratiti. Dug se ne može isplatiti, prvo zato jer ako ga ne isplatimo, vjerovnici neće umrijeti. To je sto posto sigurno. Ali ako platimo dug mi ćemo umrijeti, to je isto tako sto posto sigurno.
Oni koji su nas zadužili su se nama kockali kao u kasinou. Dok su dobijali nije bilo nikakvih rasprava. Ali sada kada trpe gubitke, oni zahtijevaju otplatu. A mi govorimo o krizi. Ne, gospodine predsjedniče, oni su igrali, oni su izgubili, to su pravila igre i život teče dalje. Mi ne možemo otplaćivati jer za to ne postoji nikakav način. Mi ne možemo platiti jer nismo odgovorni za taj dug. Mi ne možemo vratiti, ali drugi nas posjeduju što ni najveće bogatstvo nikada ne bi moglo platiti, to je krvavi dug. Naša krv je tekla.
Čuli smo za Marshallov plan koji obnovio europsko gospodarstvo. Ali nikada nismo čuli za afrički plan koji je omogućio Europi suočavanje s Hitlerovim hordama kada su njihove ekonomije i njihova stabilnost bili u pitanju.
Tko je spasio Europu? Afrika. To se rijetko spominje, do te mjere da ne možemo biti saučesnici te nezahvalne tišine. Ako nam drugi ne mogu zahvaliti, barem mi moramo reći da naši očevi bili hrabri ljudi i da su naši vojnici spasili Europu i oslobodili svijet od nacizma.
Dug je i rezultat konfrontacije. Kad su nam pričali o gospodarskoj krizi, nitko nije spomeno da se ova kriza nije pojavila iznenada. Kriza je uvijek postojala i bila tu, ali se pogoršavala svaki put kad su narodne mase postajale sve svjesnije i svjesnije svojih prava protiv eksploatatora.
Mi smo danas u krizi jer su mase odbile koncentriranje bogatstva u rukama par pojedinaca. Mi smo danas u krizi jer neki ljudi spremaju ogromne količine novaca na stranim bankovnim računima koje bi bilo dovoljne za razvoj Afrike. Mi smo danas u krizi jer smo suočeni s ovim privatnim bogatstvom koje ne možemo niti imenovati.
Narodne mase ne žele živjeti u getoima i sirotinjskim četvrtima. Mi smo u krizi jer ljudi svugdje odbijaju ponavljanje problema Soweto-a i Johannesburga.
U borbi smo, a pojačavanje njene žestine zabrinjava financijske moćnike. Sada smo zamoljeni da sudjelujemo u uravnoteženju. Ovakva ravnoteža pogoduje financijskim moćnicima. Uravnoteženje protiv narodnih masa.
Ne! Mi ne možemo biti saučesnici. Ne! Mi ne možemo ići ruku pod ruku s onima koji sišu krv naših naroda i živjeti na znoju naših ljudi. Mi ne možemo ssudjelovati u njihovim ubojitim metodama.
Gospodine Predsjedniče, slušamo o klubovima, Rimski Klub, Pariški Klub, klubovi posvuda. Čuli smo za Grupu Od Pet, Skupinu Od Sedam, Grupu Od Deset i možda za Grupu Od Sto.
I što još? Bilo bi normalno da i mi imamo svoj klub i našu vlastitu grupu. Neka Addis Adeba postane od danas centar pomoću kojeg ćemo lakše disati. Klub Addis Adeba.
Naša je dužnost stvoriti ujedinjeni Adis Adeba front protiv duga. To je jedini način za dokazivanje da odbijanje isplate duga nije agresivan potez s naše strane, već bratski pokret slobode govora i istine.
Nadalje, narodne mase u Europi nisu protivnici narodnih masa u Africi. Oni koji žele izrabljivati Afriku su isti oni koji žele izrabljivati i Europu također.
Imamo zajedničkog neprijatelja. Tako će naš klub Addis Adeba svima i svakome morati objasniti da se dug ne treba isplatiti. I govoreći tako, mi nismo protiv morala, protiv dostojanstva i protiv održanja svoje riječi. Mi mislimo da naš moral nije isti kao i moral ostalih ... ".
Čiča, miča, gotova je priča!
"Ili ćemo se oduprijeti kolektivno i kategorički odbiti isplatiti dug, ili ako to nismo u stanju učiniti, jedan po jedan, izolirani, umirat ćemo pateći", upozorio je Thomas Sankara.
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Sta dalje... ???

Počalji  Lune taj 3/12/2009, 14:11

avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Dinkic je prezaduzio i drzi u dugu Srbiju da bi postao *nobelovac*( izdaja se dobro placa !)

Počalji  Lune taj 4/12/2009, 16:34

* Opsti utisak i *tisak*...je da je Srbija srecna *udruga* naroda i
narodnosti, koja od srece nezna sta da radi, pa je cela Srbija presla
u srecnu virtualnu Srbiju...jedni su kod *velikog brata* drugi su shodno
profesionalnim sklonostima na *farmi*, dok drugi *sa posebnim
potrebama* lutaju po splavovima...svi igraju i pevaju...*nema
probleeema*..., jedan deo srba i srpkinja, penzionera zure u ekran
RTS....proucavaju *48 sati svadba*..naravno obnavljaju znanje reprizom i
cekaju da im unucici ispadaju sa RTS ekrana. kad im deca nemaju posao,
cesu se o njihove penzije i nemogu da sklapaju ni *moderne
brakove*...koji ne *rezultiraju* radjanjem dece. *

affraid
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ekonomsko-socijalna kriza-rezultat neoliberalnih reformi

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu