Da li Srbiji preti bankrot?

Ići dole

Da li Srbiji preti bankrot?

Počalji  Komsomol taj 29/12/2008, 23:58

B92 Biz Fokus Analiza

Da li Srbiji preti bankrot?
29. decembar 2008. | Piše: S.Vujčić | Izvor: Danas
Spoljni dug Srbije na kraju trećeg kvartala premašio je 20,5 milijardi evra, što je našu zemlju (prema standardima Svetske banke o spoljnoj zaduženosti) svrstalo u grupu srednje zaduženih država. Analizom strukture dugovanja dolazi se do zaključka da državni dug sporo raste, dok privatni dug dobija na ubrzanju. Prema podacima Narodne banke Srbije, zaključno sa septembrom ove godine, dug javnog sektora povećan je za 2,47 odsto u odnosu na kraj 2007. godine i iznosio je oko 6,3 milijarde evra, dok je dug privatnog sektora povećan za 22,21 odsto i premašuje 14,2 milijarde evra (69,4 odsto ukupnog duga Srbije).


Stručnjaci svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda upozoravaju da bi neke zemlje, poput Mađarske, Argentine, Irske ili Ukrajine, mogle da bankrotiraju, jer ne mogu redovno da otplaćuju svoj spoljni dug. Da li je Srbija u stanju da izmiruje svoje obaveze prema inopotražiocima ili, možda, i njoj preti bankrotstvo.

“Spoljni dug Srbije nije dramatično visok i naše obaveze se ni po čemu ne razlikuju u odnosu na zemlje slične ekonomske snage. Ali, indikator rizičnosti predstavlja kratkoročni dug Srbije, koji je za tri meseca (od juna do septembra) povećan za 50 odsto i ima tendenciju daljeg rasta. Ono što ohrabruje jeste podatak da su devizne rezerve Srbije pet puta veće od kratkoročnog duga, odnosno da je dug pokriven sa oko 20 odsto deviznih rezervi i to je dobar rezultat. Međutim, moglo bi se reći da je ukupan spoljni dug visok, bez obzira na to što sa 60,6 odsto učestvuje u bruto domaćem proizvodu. S druge strane, u odnosu na Hrvatsku, gde učešće duga u BDP iznosi oko 90 odsto, ili na Sloveniju gde premašuje 100 odsto učešća, to i nije tako alarmantno”, Kaže Vladimir Gligorov, direktor Instituta za međunarodne ekonomske studije u Beču.

Aranžman sa MMF-om neminovnost

"Srbija neće „upasti“ u dužničku krizu, ali novi aranžman sa MMF-om je neminovnost. Ali, taj aranžman vršiće dodatno opterećenje na smanjenje potrošnje, pa se postavlja pitanje da li država zbog servisiranja spoljnog duga može u dovoljnoj meri da smanji potrošnju. U tom slučaju moratorijum na otplatu spoljnog duga ne bi bio neophodan. Taj socijalni aspekt Srbija nije posle 2000. godine isprobala", kaže Gligorov.
On ističe da se posle izbijanja svetske finansijske krize promenila percepcija duga i da udeo duga od 60 odsto u BDP predstavlja visok nivo zaduženosti, ali i potencijalnu opasnost za ekonomski razvoj države.

“Procenjuje se da će se privredni rast Srbije naredne godine kretati oko tri do 3,5 odsto, pri čemu dug od 20,5 milijardi evra ostaje. To znači da će kamatna stopa po kojoj se ukamaćuje naš dug, biti viša nego što iznosi privredni rast, što bi moglo da znači visoku stopu zaduženosti. Pri tom ne treba zaboraviti da se ukupnoj sumi spoljnog duga dodaje i oko šest milijardi evra, koliko iznosi spoljnotrgovinski deficit zemlje, jer onoliko koliko iznosi dug po tekućem računu, toliko iznosi obaveza prema inostranstvu”, objašnjava Gligorov mehanizme rasta spoljnog duga.

Prema njegovim tvrdnjama, osnovu servisiranja našeg spoljnog duga čini iznos, i ukoliko on ne raste, rizik pozajmljivanja novca Srbiji postaje sve veći. Gligorov u takvom scenariju vidi potencijalni problem, jer ako se uspori priliv investicija i ako nema kredita, onda će doći do ozbiljne korekcije predviđenog privrednog rasta od 3,5 odsto, koji bi mogao da se zaustavi na nultoj poziciji.

„Ali, pošto je srpska vlada koncipirala budžet na privrednom rastu od 3,5 odsto, koji je podrazumevao redovno servisiranje spoljnog duga, onda se postavlja pitanje kako će se servisirati te obaveze, pogotovu spoljni javni dug. Jer, javni dug, bio on unutrašnji ili spoljni, plaćaju poreski obveznici, a postavlja se pitanje odakle će plaćati ako nema privredne aktivnosti“, konstatuje Gligorov.

I Pavle Petrović, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, potvrđuje da je Srbija ubeležila rast kratkoročnog duga. On procenjuje da to ukazuje na određene slabosti države koja mora, u kratkom roku, da vrati pozajmicu, a to bi većsledeće godine, kada se očekuje najžešći udar ekonomske krize, moglo da bude opasno po makroekonomsku stabilnost države.

“Glavni deo spoljnog duga čini privatni dug preduzeća, koji iznosi 10,8 milijardi evra. Kada se taj iznos koriguje za depresijaciju dinara, koja je iznosila oko 12 odsto, ali i za inflaciju od oko 10 odsto, onda je njegov udeo u BDP znatno viši nego u septembru, kada je iznosio oko 50 odsto. I tu vidim potencijalne probleme, jer najveći deo tog privatnog duga čine tzv. kros-border krediti koje u dogledno vreme većina privatnika neće moći uredno da servisira”, ističe Petrović.
avatar
Komsomol
Admin

Broj poruka : 46
Datum upisa : 13.10.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li Srbiji preti bankrot?

Počalji  Simon_Bolivar taj 30/12/2008, 21:55

Ma koji bankrot...Razvijena privreda,fabrike rade,seljaci imaju vise nego dobre uslove za proizvodnju...itd. Embarassed
Salim se.Tek sad u 2009 videce se sta je Srbija uradila ovom privatizacijom i kakve ce to efekte imati.Svetska finasijska kriza je samo dodatak na sve to... No
avatar
Simon_Bolivar

Broj poruka : 87
Datum upisa : 14.10.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li Srbiji preti bankrot?

Počalji  Komsomol taj 30/12/2008, 22:27

Da NKPJ i SKOJ rade,nismo sami. Svaki korak je korak napred. Mi necemo revoluciju izvesti preko noci,ali necemo ni pobeci sa koferima para iz zemlje.
avatar
Komsomol
Admin

Broj poruka : 46
Datum upisa : 13.10.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li Srbiji preti bankrot?

Počalji  Marx* taj 21/2/2009, 07:29

Drugovi Srbija je u minusu još od 2000 kada su ove demokrate izvele državni udar . Te tadašnje parole koje su oni propagirali su bile samo bezočna laž , da bi po nalogu Zapada prevarile narod . Narod je bio prevaren i ostao sve do prošle 2008 godine kada je uvideo šta su izglasali . Naše državno dugovanje MMF je toliko da će ga otplaćivati i naši praunuci , jer to im je demokratija ostavila u nasleđe . Što znači da će se dugovanja otplaćivati bar 40 godina , ako ne i više .
I šta posle ovoga reći , samo to da je stanje u Srbiji sve gore , a da demokrate za to i ne haju . Baš njih briga za Srbiju , oni gledaju samo sebe a druge ko ..... E sada pogledajte dokle nas je zapadna demokratija dovela .
I narod im i dalje daje podršku na izborima , a posle kukaju na njih . Pa šta narod hoće , zašto se jedanput ne opamete pa da prestanu da glasaju za njih . Dokle će više ovako . Ako ponovo pogreše na sledećim izborima onda Srbije neće više biti . To dobro neka upamte i neka paze od sada šta rade .
Drugarski pozdrav . affraid Sleep confused
avatar
Marx*

Broj poruka : 58
Godina : 58
ËîęŕöčĽŕ : Prokuplje SFRJ
Datum upisa : 29.10.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Da li Srbiji preti bankrot ?

Počalji  Lune taj 27/6/2009, 21:24

Srbiji ne preti u klasicnom smislu *bankrot*...vlast je u saznanju da gradjani srbije nisu voljni da daju saglanost za kolonijalizaciju srbije, svesno su napravile veliki dug, i tako figurativno receno *bezbolno* sprovele u delo *27. mart 1941.godine*...pa je sada normalno da se sprovodi politika *poverioca*..*kreditora*...radi opravdane naplate duga. Nadajmo se da ce komunisti i druge leve vanparlamentarne partije u saradnji sa patriotskim partijam i udruzenjima gradjana, ponistiti odredbe pomenuto svesnog trpanja srije u *duznicki zatvor-kolonijalizaciju*.
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Sva filozofija:

Počalji  JUGOpolutan taj 1/12/2009, 01:30

>> Dužničko ropstvo <<
To vam je zapravo bio cilj zapadnih kapitalista i mračnjaka, samo, bili smo zadojeni nekim drugim stvarima u vrijeme kada su nam te stvari trebale biti jasne.
Što drugo reći nego da u propast odvode i nas.
Svijet je u debeloj krizi.

JUGOpolutan

Broj poruka : 1
Datum upisa : 01.12.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Predsednik Venecuele Ugo Cavez....

Počalji  Lune taj 1/12/2009, 16:23

* Zelite li da nacionalizujem banke ? Nema problema, jer banke ne zele da odobravaju kredite siromasnima, one ne zele da se povinuju glavnom cilju postojanja banaka*
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Tito i ja, nije film nego forum !

Počalji  Lune taj 1/12/2009, 16:45

* 1.
Ako Broz u poznim godinama nije mogao da tresne *paragrafom* o astal i spreci raspad SFRJ, sta to sprecava *aktuelnog* u dosta mladjim godinama, da otkopca *okolotrbusni pantalodrzac* i lupi *paragrafom* o astal i spreci raspad Srbije. Ili ce *poznavaoci* istorije da *ustvrde* kako je Zivojin Misic, u svom izvestaju naveo da *nas* *drugosrbijanci* toliko mrze da nece sa nama da zive u zajednickoj drzavi, pa moraju da prave novu drzavu.
2.
Postujuci *odgovornost i paragraf*, drug *aktuelni* je preuzeo odgovornost *sto je pio a nije mezio* na stadionu CRVENA ZVEZDA…. njegov veliki prethodnik, tvorac nesvrstanih nikada i nikome nije polagao racune za kubanski tompus, viski Civas, zlatan prsten na ruci….osim pomenutog, hobi mu je bio izgradnja HE DJerdap, RTB Bor, i slicne *igrice*…to su bili njegovi *performansi*..... *
affraid
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

* ONI i MI*..kao da smo na * Ti *

Počalji  Lune taj 6/12/2009, 00:00

OSVEĆEN CE-KA

Komunisti razočarani što je bivša zgrada CK SKJ za Božić ukrašena svetlećim krstom, ali veruju da se time ne može poništiti istorija
BEOGRAD - Ogroman svetleći krst, koji je za Božić krasio zgradu palate "Ušće", oduševio je mnoge sugrađane, koji smatraju da je ideja za čistu peticu. Međutim, ima i onih koji smatraju da je u pitanju neukus, ali i provociranje onih kojima ova zgrada i dalje budi sećanje na sedište Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, na čijem se vrhu nekad vijorila petokraka...
Stevan Mirković, nekadašnji Titov general i komunista, kaže u izjavi za Kurir da ga ne čudi što je tu osvanuo krst, jer je danas "normalno da on zamenjuje petokraku".
- Velika ideja, nema šta! Klasičan neukus ovih novih! Krstove stavljaju oni što pljuju petokraku. Ali, dobro, i mi smo skidali krstove - priznaje Mirković.
On dodaje da "i kad bi se na zgradu Centralnog komiteta postavili krstovi na sve četiri strane, to ne bi moglo da poništi istoriju tog zdanja".
- Zgradu su podigli komunisti od svoje članarine i ona je simbol stvaralačkog komunizma, koji je danas i dalje prisutan u Kini. Taj komunizam se ne zadovoljava postignutim. Inače, lepe godine sam proveo u toj zgradi, koju većina naših ljudi i dalje zove CK - objašnjava Mirković.
Aleksandar Vulin, komunista po opredeljenju, smatra da je krst na zgradi bivšeg CK neprikladan za ovu zgradu, ali i za krst.
- Svi znamo kako je ta zgrada kupljena i od tih ljudi ne očekujem nikakav moral, a kamoli poštovanje komunizma ili hrišćanstva. Ko zna, možda ispod tog krsta žele da sakriju svoj lopovluk. Prvo, krst je simbol religije, pa nije baš najjasnije šta on traži na poslovnoj zgradi u kojoj se uglavnom nalaze banke. One se bave zelenašenjem i sticanjem bogatstva i to nikakve veze nema sa Hristom i njegovim učenjem o siromaštvu. Mislim da i kada bi se Hristos ušetao u neku od tih banaka, da bi ga pitali da li je kreditno sposoban. Pošto ti isti koji su u zgradi ne žive po njegovom učenju, nije mi jasno što se kite njegovim znacima. Hristos je iz hrama isterao trgovce, a oni ga uvlače u hram. Neukusno! - konstatuje Vulin.
Ivica Dačić, lider SPS, kaže da je ova partija tužila državu zbog otimanja zgrade, ali da proces još nije završen, i da mu se ne dopada krst na njoj iako je vernik.
- Ta zgrada je oteta i prodata u bescenje. Ništa ne vredi to što su je okitili krstom jer to neće moći da zabašuri pravu pljačku koja je učinjena - mišljenja je on.
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Sta je bilo u *dvoristu* CK

Počalji  Lune taj 7/12/2009, 14:05

Miloševićeve greške

Naš predsednik je doneo nerazumnu odluku da skoro godinu dana pre roka raspiše prevremene predsedničke izbore, a nije morao. Hteo je da pomogne da savezni i lokalni izbori što bolje prođu. Ova pogrešna procena posledica je glupih ili nedobronamernih saveta. Druga njegova greška je što je pogrešno procenio stanje i raspoloženje vrhova policije

Iza prepunih kontejnera, havarisanih, očerupanih kamiona, hale na kojoj piše Industrija špirita i kvasca, Vrenje D.D. , iz ruina prve srpske fabrike šećera, izranjaju blistava stakla Šećerane. Iz radničke Čukarice, u pozorišni raj: cvrkuću egzotične ptice po kavezima, perivoj palmi i nekih čudesnih biljaka, stereo muzika, odsjaji oktobarskog sunca na vodi... Šećerana ima i bazen.

Bljesak staklene bašte zamenjuje tama foajea: crni mermer na kome se ogleda hiljade majušnih električnih sijalica, pozorišno nebo. Na zidovima iscrtani romantični pejzaži, ogromna freska zaljubljenih Indusa...Grupice mladih ljudi (glumci?) ćaskaju. Nekakav užurban, vrlo ljubazan mlad svet sa majicom Republika Srbija – Ministarstvo za omladinu i sport posluje oko kompjutera i nekih fascikli, čak je i starija čistačica nasmejana: na njenoj majici logo KPGT i petokraka u onom Leonardovom crtežu... U ovom nadrealnom, čudesnom prostoru Međunarodnog art centra KPGT, kolokvijalno Ljušinom pozorištu, razgovaramo sa Ljubišom Ristićem, pozorišnim rediteljem i predsednikom Jugoslovenske levice, o našoj političkoj sceni posle izbora, posle 5. oktobra.

Na pitanje kako komentariše izbornu volju građana, trijumf DOS-a i poraz koalicije SPS-JUL, Ristić kratko i odsečno odgovara:

“To je bio državni udar, puč! Apsolutno sam siguran, znam da ovo nije bila slobodno izražena volja građana, sve je bilo vešto orkestrirano... Sve je ovo dugo i ozbiljno pripreman državni udar. Ovo je treći pokušaj; počelo je 96/97, kada iste ove snage nisu imale ni dovoljno pomoći iz inostranstva, ni finansijskih sredstava, ni logistike, a ni uporišta u državnom aparatu. Onda je došla druga faza: bombardovanje, uz prethodno inicirane sukobe na Kosovu. Treća faza je došla sada: ideja je jednostavna, izbori nisu dovoljni, treba izvesti prevrat. Sve je bilo organizovano, to se više i ne krije... Mislili smo da ćemo to čitati za nekoliko godina, Velja Ilić već detaljno objašnjava čitav scenario 'narodnog gneva'. Napravljen je scenario u kojem je potpuno bilo svejedno koliko je ko osvojio glasova, scenario je predviđao pobunu. Verovatno nikada nećemo saznati koliko je ko zapravo dobio glasova, niti je bio važan stvarni ishod predsedničkih izbora. Međutim, da predsednik Milošević nije napravio nekoliko grešaka, on bi i ovaj put pobedio!"

"VREME": Koje je to greške napravio Slobodan Milošević?

LJUBIŠA RISTIĆ: Naš predsednik je doneo nerazumnu odluku da skoro godinu dana pre roka raspiše prevremene predsedničke izbore, a nije morao. Hteo je da pomogne da savezni i lokalni izbori što bolje prođu. Ova pogrešna procena posledica je glupih ili nedobronamernih saveta. Druga njegova greška je što je pogrešno procenio stanje i raspoloženje vrhova policije. Bio je uveren da će policija braniti državu. Takve procene su se pokazale kao netačne. Naprotiv! Kao i u svim zemljama istočne i jugoistočne Evrope presudnu ulogu u prevratima je odigrao državni aparat.

U slučaju prevrata u Jugoslaviji, na svu sreću, nije bilo treće greške, koja je takođe bila projektovana i koja bi odmah dovela do neposredne okupacije zemlje. Ta greška bila bi drastična upotreba sile, vojske i delova policije, a uz krvoproliće i slobodno polje delovanja stranih trupa uz poznata opravdanja. A onda je Ustavni sud dolio benzin na vatru! Predsednik Milošević je bio ogorčen, smatrao je to izdajom. Rekao je: Koga sad mogu da ubedim da nisam ja tražio da se ide u drugi izborni krug!

Kako se desilo da Slobodan Milošević, kome čak i najljući politički protivnici ne poriču da je izuzetno inteligentan, osobito u političkim igrama, napravi nekoliko za njega i SPS-JUL tako fatalnih grešaka?

Ja za to imam objašnjenje, ali ne kao političar. To je, znate, objašnjenje umetnika: postoji trenutak kada je čoveku – dosta. Nažalost, te njegove greške su porazne po život svih nas.

Mislite li da treba da odgovara?

Kako mislite? Kome da odgovara?

Svojoj partiji...

Svako treba da odgovara. A kome će narod da odgovara kad izgubi državu? Platiće ovaj narod za ovo...Ovo je vaša demokratija, metalne štange, smenjivanja, krizni štabovi, upadanja, telefonske pretnje... To se valjda uči na onim seminarima u Budimpešti...Ovde će šetati NATO generali i neće biti ni mene, ni vas, draga moja... Meni je sve jasno... Pogledajte Makedoniju...

Tamo mladež nije ginula, nije bilo ratova, razaranja...

U Srbiji niko nije ginuo...

Izginuli su mnogi u ratovima u kojima Srbija “nije učestvovala”...

Izginulo je 3500 ljudi od NATO bombardovanja...

A u Bosni, Hrvatskoj?

To je samo kratko trajalo, JUL je dosledno bio protiv nacionalizma, mi smo poručili da mir nema alternativu...

Mnogi espeesovci optužuju JUL za izborni fijasko: Milorad Vučelić, bivši potpredsednik SPS-a izjavljuje ovih dana da je za SPS bio “poguban brak sa JUL-om”, da je to jedan od glavnih razloga što je ova partija doživela sunovrat. Drugi kažu – JUL je narušio sve principe parlamentarizma: za veoma kratko vreme su zavladali SPS-om. Predsednik SPS-a je više brinuo za JUL nego za svoju stranku...

Ne diskutujem sa Vučelićem! Sada ima pokušaja da se SPS razbija iz svih pravaca, demonizira se JUL, nasilno poništavaju rezultati prethodnih republičkih i saveznih izbora. Politika je, naravno, odnos snaga, poslednji rezultati izbora su pokazali da je naše stanovništvo podeljeno. To je demokratska činjenica koju će morati svi da uvaže. Ono što je zbilja opasno jeste da se ova faza ipak mora razumeti samo kao prva faza okupacije zemlje. Sledeća faza je otkidanje dela teritorija, sa podsticanjem međunacionalnih sukoba. Ako je u prethodnoj fazi bilo izbegnuto krvoproliće, u sledećoj može biti namerno izazvano, kao što to znamo iz naše istorije...Tako je bilo u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu...

Zar ne mislite da za tok tih događaja veliku odgovornost snosi dosadašnji režim i Slobodan Milošević?

Ne mislim... Ne bih komentarisao.

Kako danas vidite situaciju?

Oni koji su uvek inicirali sukobe ni sada ne odustaju. Mi se danas nalazimo u jednom međustanju: sada su isti metodi primenjeni na razaranje tkiva države, razara se tkivo našeg parlamentarnog sistema. Sa našeg stanovišta veoma je važna pozicija Vojske Jugoslavije i njene opredeljenosti za mir i granice zemlje, čuvanje njenog suvereniteta, integriteta i ustavnog poretka.

Šta to praktično znači?

Ovoga časa niko ne zna, uostalom i ne treba da zna. U obe suprotstavljene opcije postoje ljudi kojima je stalo do tih vrednosti, ali postoje i ljudi koji rade za tuđe interese i spremni su da izdaju.

Iz kojih motiva?

Motivi su manje važni. Da li neko misli da je bolje živeti u civilizovanom ropstvu nego u lošoj beskonačnosti slobodnog siromaštva i izolacije, ili prosto, izdaje zbog prastarih motiva, ili ideološke mržnje, straha, slabosti, danas više uopšte nije važno. Važan je krajni ishod, hoćemo li uspeti da održimo demokratski proces u zemlji, da li ćemo odlučivati sami ili će naše unutrašnje odnose dirigovati spolja. Pokazaće vreme. Ja se uzdam u poštene i razumne ljude, kakvih je većina i na jednoj i na drugoj strani.

JUL je najavio da će na republičke izbore 23. decembra izaći samostalno. Kako idu pripreme?

Ja sam optimista. Nadam se da će rezultati izbora biti poštovani. Jugoslovenska levica će sada moći samostalno da se obrati svom biračkom telu, bićemo front levih i patriotskih snaga koji je danas zemlji potrebniji nego ikad. Nema više nikakvih razloga da se neuspešni u obe partije pravdaju neuspehom koalicije sa onom drugom partijom. Mi nećemo učestvovati ni u kakvim pregovorima ovih prelaznih, ekspertskih i ne znam kakvih vlada. Spremamo se za izbore. Jugoslovenska levica će sada moći samostalno da se obrati svom biračkom telu, bićemo front levih i patriotskih snaga koji je danas zemlji potrebniji nego ikad. Nama su najnoviji događaji olakšali poziciju: Jugoslovenska levica će biti snažna, uporna i kreativna, prava opozicija u našem političkom životu. Čitav naš politički dijapazon je drastično pomeren desno.

SPS poručuje da će biti partija centra.

Nas ne zanima dalji razvoj Socijalističke partije Srbije, to je njihova stvar... Ubuduće, bićemo sami na levici. Iz naših redova će otići i oni koji su JUL-u pristupili iz karijerističkih ili nekih drugih interesa, da bi rešili neke svoje probleme. Upisivali smo sve koji su to želeli. Imamo oko 150.000-200.000 članova. Među njima je i mnogo onih koji nisu levičari. Imamo mnogo mladih i to je naša snaga. Informacije sa terena kažu da ima i nasilja, obračuna sa našim članovima, neki se pod pritiskom ispisuju iz članstva, jedan broj lekara, prosvetnih radnika... JUL optužuju za sve i svašta i dojučerašnji prijatelji i dojučerašnji neprijatelji. Pravim levičarima ovi događaji u neku ruku dobro su došli: više ne moramo da sklapamo trule koalicije, ulazimo u dvosmislene relacije, upuštamo se u mutne političke perspektive. Sa stanovišta našeg programa i cilja Jugoslovenska levica je spremna da taj program realizuje strpljivo i uporno. I sa 500.000 članova, ali i sa 50.000 članova važno je da su to pravi, bićemo poštena opozicija, bez ideološke zaslepljenosti, ali i bez hipoteke lakomih profitera. Borićemo se za siromašne i obespravljene. Profiteri će se vratiti tamo gde su uostalom uvek i bili, uz vlast.

Vi ste još davno, novembra 97, govorili o fašizaciji političkog života, kritikovali ste radikalnu stranku, a onda ste vi među prvima prepoznali “profašističke elemente” i teroriste među pobunjenim studentima, među otporašima... Zbog pesnice na majici mladići i devojke su premlaćivani i proganjani, pa i hapšeni...

Vas zaista zanima šta mislim o Otporu? E, onda ugasite kasetofon pa ću vam reći...

Vlada uverenje da je Ljubiša Ristić zbog drugova izgubio prijatelje (Rade Šerbedžija, Milena Zupančič, Lazar Stojanović, Filip David). "Ristić koji nikada nije pao nisko sada je sa ljudima kojima je niskost zanimanje", mislim da je to rekao vaš prijatelj Dušan Jovanović.

Ti prijatelji o kojima govorite većinu stvari ne razumeju. S njima ceo zivot imam problema. Svi moji prijatelji, nekadašnji levičari, na američkim su platama. Nisu napisali knjige, nisu uradili ono što je trebalo...

A zar vi niste napravili ovu Šećeranu uz malu pomoć drugova iz JUL-a? Konkretno, "Keramika Mladenovac" poklonila je pločice za ove ogromne holove...

Ma hajte molim vas! To su španske pločice, sve sam napravio sam, nisam pravio vile i bazene kao političari u svim partijama. Pomogli su mi prijatelji i kolege iz inostranstva... Nisam dobio ni donaciju od Ministarstva kulture... Najbogatiji ljudi su u drugim partijama. Ostavite te priče da je JUL partija bogataša. Da ste vi ozbiljne novine, vi biste napravili spisak najbogatijih ljudi, spisak biznismena, pa bi se videlo da tu ima malo naših članova. Prebrojte SPS, SPO, Novu demokratiju... Sramno je da je godinama Zoran Todorović optuživan da je mafijaš, bogataš, kriminalni profiter, da je zato ubijen... Ništa od toga nije tačno: njegova udovica i deca žive veoma skromno, ni traga nekakvom bogatstvu. Ali, novine pišu neodgovorno, bez ikakvih dokaza o bogatstvu julovaca. Ostavimo takve neosnovane priče; Jugoslovenska levica ima istorijsku odgovornost da bude snažna, ozbiljna partija koja treba da popuni iznenada upražnjeni prostor na levici zbog demokratske budućnosti naše zemlje. Jugoslovenska levica je za to spremna: organizacija je čvrsta, zatrašivanja je nisu pokolebala. Nama pristupaju mnogi mladi ljudi, oni su razumeli šta se događa.

Odlazimo iz Šećerane, “Ljušinog pozorišta od kulisa”. Mladi glumci se spremaju za novu sezonu koja počinje u novembru; predstave U logoru (Krleža), Cankarjeve Sluge i Njegošev Gorski vijenac spremaju reditelji Gajić, Anđić i Gabrić. Ristić će režirati Šekspirove drame Julije Cezar i Romeo i Julija.

Ljubiša Ristić, režiser Bube u uhu i Oslobođenja Skoplja, između ostalog, ovaj put će pokušati da režira i samostalni izlazak na izbore Jugoslovenske levice. Da li će se i ovaj spektakl u Ljušinoj režiji, da parafraziramo Tirketa, kao i svi prethodni – igrati samo jednom? Mnogi misle – reprize nema.

Ili će Ljuša do kraja nastaviti da režira julsku farsu i igra ulogu “Raspućina srpskog dvora”?

Slobodanka Ast

Gde je Mira Marković

Ljuša Ristić se izvinjava što nekoliko dana nije imao vremena za razgovor:
"Znate kako je, svi opštinski odbori, sve je to palo na mene..."
Gde je Mirjana Marković?
Pa, ne može ona da izađe, doveli bi odmah pet hiljada ljudi da je linčuju. Valjda je to ta vaša demokratija.
Da li to znači da se Mirjana Marković povlači iz političkog života?
Zašto da se povlači?! Pa, ona je osnivač JUL-a! Ona drži sastanke, radi punom parom...
Kako je doživela poraz?
...Pitajte nju
...Pokušala sam, ali danima nema nikoga u Direkciji JUL-a.
To je zato što su dorćolski lopovi pokidali veze, odneli kompjutere, umetničke slike... Popravili smo telefone, javite se.

Šešelj je prevrtač

Pobunjene studente i otporaše optuživali ste da su profašistički elementi, teroristi, ali ste ćućorili i paktirali sa Šešeljem koji je pretio da će Hrvate klati zarđalom tupom kašikom i koji je vitlao pištoljem na te iste studente, profesore, taksiste... Šešelj je prvi zagadio politički prostor, a onda kao da kraja nije bilo... S njim ste bili u koaliciji!

Rekao sam vam šta mislim o Otporu, o studentskoj pobuni... Koga je Šešelj zaklao? Mi s njim nismo bili u koaliciji, on je bio u Vladi narodnog jedinstva.

I te kako je raspirivao međunacionalnu mržnju...

Ja ne znam ko je Šešelj. On je prevrtač, okretaće se i na ovu i na onu stranu. On je možda svojim ispadima stvarao prostor za ovo što nas je sad snašlo. Smatram da je Đinđić veći zagađivač. Mene zanima ko deset godina zove strance u ovu zemlju, ko ih dovodi. Ovde će se šetati NATO generali, ponavljam... Sve se vraća i sve se plaća, meni je sve jasno...
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Misle slicno

Počalji  Lune taj 7/12/2009, 21:32

avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Aleksandar Vulin...(PS)

Počalji  Lune taj 8/12/2009, 14:08

- Често износите озбиљне оптужбе на рачун Ивице Дачића, а њему рејтинг расте. Како то објашњавате?

Не износим ја никакве оптужбе, ја говорим истину. Зар Дачић није умешан у аферу „Кофер“, зар није позапошљавао по управним одборима чланове породице, зар није прекршио сваки став његове партије, и са конгреса и из изборне кампање, зар није тврдио на конгресу СПС-а да ће Космет бранити оружијем, зар се није заклињао да је Хаг зло, а после изручивао људе? Зар није у коалицији са ДС-ом и ЛДП-ом, СПО-ом и Чанком, а за њих је тврдио да су зло за Србију? Зар је онда оптужба ако кажете да онај ко кампању почне са Милошевићевом сликом, а уђе у власт са његовим отмичарима, заправо лаже своје бираче? То нису оптужбе то је истина. Не знам који рејтинг има, нека изађе самостално на изборе, па да и то проверимо, и нека избори буду што пре да тај рејтинг капитализује. Успут, све велике полицијске акције, од заплене тона кокаина па до разних спектакуларних хапшења, спроведене су или од стране БИА или када је Дачић био ван земље – изгледа да његове колеге из БИА не знају за тај рејтинг. У акцији „Морава“, Тадић је први стигао до ТВ пријемника и честитао „свим министарствима и премијеру Цветковићу“ а мало окаснели Дачић сам себи. Чудно је то....
affraid
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Verovatno...pliva..

Počalji  Lune taj 8/12/2009, 14:41

Зар Дачић није умешан у аферу “Кофер”, зар није позапошљавао по управним одборима чланове породице... ?
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li Srbiji preti bankrot?

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu