Levi nacionalizam

Ići dole

Levi nacionalizam

Počalji  Simon_Bolivar taj 24/2/2009, 12:54

Levi nacionalizam

Levi nacionalizam je politički pokret čiji je nastanak prouzrokovan lošim iskustvima i štetom koju je neka država pretrpela zahvaljujući ekonomskom pritisku ili dubljoj integraciji sa drugom državom.Loša iskustva o kojima je ovde reč, često se karakterišu kao neprijateljski odnos koji dolazi od strane nadnacionalnih organizacija poput Evropske Unije,dok su ugovori o slobodnoj trgovini uzrok štete po samu državu.Levi nacionalizam takođe ima za cilj da naglasi kako je borba radničke klase jednog naroda potrebna da bi se pobedila ekonomska eksploatacija i nacionalno ugnjetavanje od strane druge nacije ili države.

Kroz istoriju levi nacionalizam je imao značajan uticaj na političku scenu Indije,italijanskog dela Južne Afrike i južnoameričkih zemalja,kao i u mnogim drugim sredinama.U Južnoj Americi Simon Bolivar je iskoristio levi nacionalizam kako bi promovisao ideju o nezavisnosti latinoameričkih zemalja od kolonijalne vlasti Španije i Portugala.U Indiji je politika Jawaharlal Nehrua predstavljena kroz ideologiju levog nacionalizma.U Italiji se ideologija autoritarnog i radikalno levog nacionalizma distancirala od pacifističkog socijalizma vršeći pritisak na Italiju da se uključi u I sv.rat.Jedan od glavnih levih nacionalista u to vreme (koji je kasnije napustio ideologiju levog nacionalizma) je i budući fašistički diktator i desničar Benito Musolini.Musolini je kao što smo već naglasili napustio i distancirao se od ideja levog nacionalizma,da bi došavši na vlast vršio pritisak na levičare promovišući desničarski populizam i nacionalizam.

U Africi je Afrički Nacionalni Kongres bio viđen kao simbol demokratskog civilnog društva crnaca,kao pokret crnačkog nacionalizma Južne Afrike.ANC je takođe povezan i sa Socijalističkom Internacionalom.Autoritarni levi nacionalizam u Africi je zastupljen u državama poput Zimbabvea u kojoj vlada Afrička Nacionalna Unija Zimbabvea – Patriotski Front Robert Mugabe koji se borio protiv manjinske vlasti belaca u bivšoj Rodeziji.

U Evropi su zastupljeni brojni levi nacionalistički pokreti.U Severnoj Irskoj Šin Fejn (Sinn Fein) i Socijal-demokratska i Radnička Partija zastupaju koncept priključenja Severne Irske Republici Irskoj.Komunistička Partija Baskijske Domovine koja je programski marksističko-lenjinistička partija promoviše nezavisnost Baskije od Španije.Socijalistička Partija Srbije (naslednik Saveza Komunista Srbije) propagirala je samoopredeljenje Srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj tokom raspada Jugoslavije 1990-ih i stvaranje nove Jugoslavije,koja bi uključivala i bivšu republiku SFRJ-a Crnu Goru.

Na srednjem istoku pokret Fatah koji pripada Palestinskim Narodnim Vlastima podržava nezavisnost Palestinke države,ali takođe stavlja socijalizam i sekularizam kontrirajući ideološki ostalim nacionalističkim pokretima.Republikanska Partija Turske koja deluje u turskom delu Kipra zalaže se za nezavisnost Turskog Regiona Kipra dok u isto vreme podržava levi nacionalizam u ekonomskom smislu.Arapska Socijalistička Bath Partija u Siriji odnosno Iraku promoviše pan - arapski nacionalizam uključujući socijalističku ekonomiju sekularnog društva.Izraelska Radnička Partija podržavala je nacionalistički koncept nazvan Radnički Cionizam.

U Severnoj Americi levi nacionalizam je snažan fenomen u okviru Kanade.Levi nacionalizam u Kanadi pojavio se 1960-ih kada su mnogi Kanađani izrazili želju da se distanciraju od Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država koje su se borile u kontraverznom Vijetnamskom ratu.Liberalna Partija Kanade prihvatila je leve nacionalističke ideološke obrasce tokom 1960-ih i 1980-ih u vreme kada su premijeri bili Lester B.Pearson i Pierre Elliot Trudeau zahtevajući distanciranje Kanade od Sjedinjenih Američkih Dražava u ekonomskom i kulturnom smislu.U isto vreme zastupali su koncept visokog stepena protekcionizma i državne intervencije u ekonomskim i kulturnim poslovima.Uticaj levoj nacionalizma u Liberalnoj Partiji umanjen je u vreme dok su na njenom čelu bili Jean Chreiten i Paul Martin koji su favorizovali neoliberalizam.Levi nacionalizam je direktno povezan sa pokretom ''Waffle'' Nove Demokratske Partije koja se pozivala na samodovoljnost socijalističke Kanade pre nego što je izmenila svoj program 1970-ih.Tokom 1980-ih kanadski levi nacionalisti protivili su se implementaciji slobodnih trgovinskih ugovora između Kanade i USA,tvrdeći da će Kanada biti preplavljena USA korporacijskom kulturom i ekonomski biti aneksirana od strane USA.Kanadska Partija Akcije je leva nacionalistička partija u Kanadi koja se protivi globalizaciji i američkom uticaju na Kanadu.U provinciji Kvebek koja je francusko govorno područje,levi nacionalistički pokreti pozivaju na nezavisnost Kvebeka od Kanade kako bi se distancirali od anglosaksonske kapitalističke dominacije.Radikalni levi nacionalisti Kvebeka uključujući tu i ''Front za oslobođenje Kvebeka'' (FLQ) zastupnici su ideje političkog nasilja protiv kanadske vlade,sve u svrhu formiranja nezavisnog socijalističkog Kvebeka.FLQ se raspao posle Oktobarske krize 1970-e i od tada je demokratski levi nacionalizam postao veoma uticajan u Kvebeku.Ovaj pokret je reprezentovan u provinciji kroz partiju ''Parti Quebecois'' i ''Block Quebecois'' u kanadskom federalnom parlamentu.

U Južnoj Americi levi nacionalizam je faktor koji je uticao na osnivanje Ujedinjene Socijalističke Partije Venecuele koja promoviše Bolivarianizam, a koji se svodi na integraciju svih latino-američkih država u odbrani protiv imperijalizma.To je bila i ideja venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara koji je bio pokretač političke borbe te vrste.

Neke leve nacionalističke partije:

Belgija – Flamaski Socijalistički Pokret

Kanada – Kanadska Partija Akcije

Irska – Sinn Fein

Palestina – Fatah

Španija – Partija Andaluzije,Eusko Alkartasuna,Esquerra Republicana Catalunya,Bloque Nacionalista Galego...

Sirija – Arapska Socijalistička Baath Partija

Srbija – Socijalistička Partija Srbije (period od 1992- 2000)

Škotska – Škotska Nacionalistička Partija,Škotska Socijalistička Partija...

Venecuela – Ujedinjena Socijalistička Parija Venecuele

Zimbabve – Afrička Nacionalan Unija – Patriotski Front
avatar
Simon_Bolivar

Broj poruka : 87
Datum upisa : 14.10.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Levi nacionalizam

Počalji  Simon_Bolivar taj 24/2/2009, 12:58

Ovde postoji par pitanja vrednih diskusije:

Kako pomiriti dve leve nacionalisticke partije u svojim teznjama npr. Izraeleske Radnicke Partije i Fatah-a?
Da li uopste moze biti kompromisa i da li takve partije mogu da se sloze oko zajednickih ciljeva?

Zanima me vase misljenje....
avatar
Simon_Bolivar

Broj poruka : 87
Datum upisa : 14.10.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Levi nacionalizam

Počalji  n4al taj 24/2/2009, 15:07

Po mom mišljenju, nacionalizam sam po sebi nema mnogo smisla sam po sebi, tj. kao izolovana pojava (u tom slučaju bismo mogli da govorimo o patriotizmu) ali ono šta je obično karakteristika nacionalizma je da stavlja jedan narod iznad drugog, pa je zbog toga neophodno da postoji i ta druga strana preko koje se projektuje taj nacionalizam - preko koje se izrazava. Kao takav, ne moze se govoriti o pomirenju izraelskih i palestinskih nacionalista jer se njihov nacionalizam izražava međusobno.

Po klasičnom marksističkom shvatanju, nacionalizam je oruđe buržoazije za sprovođenje svojih interesa, tj. funkcioniše kao paravan za maskiranje interesa vladajuće klase kao interesa cele nacije. Dakle, ako je u interesu prosperiteta buržoazije jednog naroda da ugnjetava drugi onda će taj nacionalizam da cveta, ako nije onda... neće Smile Kroz istoriju se vidi da se nacionalizam uglavnom javlja kod mlade buržoazije koja želi "svoje" tržište za sebe.

Sa stanovišta radničke klase, nacionalizam ugenjetenog naroda se može podržati tokom perioda dokle taj nacionalizam slabi imperijalizam i kapitalizam, ali kao pojava karakteristična za kapitalizam, nacionalizam ga ne može niti želi ukinuti.
avatar
n4al

Broj poruka : 43
Datum upisa : 07.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Levi nacionalizam

Počalji  marsal taj 6/4/2009, 13:28

Nacionalizam se javlja kao izraz romantičarskih težnji nekog naroda da obnovi svoju državu ili da je po prvi put stvori, a kod oformljenih država do izražaja dolazi u situacijama kada je njihova država u opasnosti. Nažalost sama „opasnost“ se veoma široko tumaći i najčešće zloupotrebljava.

Kod Palestinaca i Izraelaca imamo sve gore navedeno, i kod oba naroda je veoma izražen taj nacionalni osećaj pa su i njihove levičarske partije podlegle tom „zanosu“. Ukoliko bi iz svojih programa izbacili nacionalni segment ne bi imali nikakvu podršku, čime bi automatski ostavile otvoren put desničarskim snagama, a ideja levice bi se izgubila.

Kako ih pomiriti je dobro pitanje, na koje ja nemam praktičan odogovor. Problem kod njih je sam redosled ciljeva, jer je nacionalni na prvom mestu a svi ostali su njemu podređeni i dok je god tako ne vidim mogućnost da se slože. Mogu oni imati sve ostale ciljeve iste ali to neće ništa promeniti.

marsal

Broj poruka : 5
Datum upisa : 05.04.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Levi nacionalizam

Počalji  n4al taj 13/7/2009, 16:52

Mogu sepomiriti samo radnicke klase Izraela i Palestine, ali ne i njihova burzoazija. Sto znaci ukidanjem nacionalizma.
avatar
n4al

Broj poruka : 43
Datum upisa : 07.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Levi nacionalizam

Počalji  marsal taj 1/8/2009, 10:03

Moraću da se ne složim sa tobom, kako je novac i glad za profitom zvezda vodilja buržoazije celoga sveta, buržoazija obeju zemalja može naći zajednički jezik ako im se interesi podudaraju, i to mnogo pre nego radnici koji su glavne žrtve ovog sukoba kod kojih će rane mnogo teže zaceliti.
Ukidanje nacionalizma !!! Kao prvo to je osećanje koje se ne može ukinuti već samo potisnuti. A drugo nacionalizam je sredstvo koje buržoazija ili pak neka druga grupa želi da iskoristi da bi ostavrila svoje ciljeve, i koja pošto ostvari svoje ciljeve ponovo ga primiri i potisne jer se on može takođe da predstavlja prepreku buržoaziji. Kada je probuđen kod većine naroda veoma mali broj ljudi uspeva da ga potisne, a razlog tome daću u pitanju : Kad preti opasnost koga ćeš pre zaštiti svoju porodicu ili radnike sa kojima radiš? U ovoj situaciji biraš između dva zla, koje je manje. Ovde porodicu lako možemo posmatrati kao narod (jer potičemo od istih korena, krvna veza) a radnike kao svetsku radničku klasu.

marsal

Broj poruka : 5
Datum upisa : 05.04.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

*levi*.... ?

Počalji  Lune taj 21/1/2010, 20:11

*No, idemo nekim redom. Rekao sam vec da je političko i sigurnosna situacija na Kosovu svakim danom sve lošija. Stvoren je neki jaz i netrpeljivost između kadrova srpske i albanske nacionalnosti. Kadrovi Albanci iz Kosova misle, da ako su po Ustavu iz 1974. godine dobili veća prava, pa dijelom i državnost, a ja napominjem da sam bio protiv tog Ustava, da mogu samostalno obavljati i državničke aktivnosti. Tako je nedopustivo da mogu mimo republike Srbije, a i Federacije, voditi državničke razgovore s Albanijom. Tako su samoinicijativno, bez našeg znanja, dovodili iz Albanije profesore da na fakultetima i školama predavaju historiju po albanskom programu, da uče našu djecu i studente da je Kosovo sastavni dio velike Skenderbegove Albanije, koja je privremeno pod Jugoslavijom. Ili, mi malo znamo o aktivnosti albanske emigracije, a vidite drugovi, ona ubire danak" za školovanje Albanaca za komandire koji će komandirati za često najavljivani narodni ustanak" na Kosovu. Imam podatak da njihovi obavještajci i viši oficiri iz Sigurimija" predaju marksizam na Prištinskom univerzitetu, a dobio sam podatke da neki, kao Bakali, Hodža i dr. imaju svoju privatnu" obavještajnu službu na području ne samo Srbije, već i u drugih republika, a posebno zbog šverca droge preko albanskih luka. Naime, javna je tajna da pri albanskoj mornarici postoji poseban odred za šverc droge. Sve se to dešavalo na Kosovu pa su, poslije IV brionskog plenuma i pada Rankovića, Službu bezbjednosti razbili i sada caruje" ne samo Sigurimi", vec i privatne" obavještajne službe u toj pokrajini. Zamislite svi ti koji sada viču: Kosovo republika" i koji rukovode takvom akcijom imali su pripremljene spiskove koje ljude iz Službe bezbjednosti na Kosovu treba maknuti. Obavještajna služba iz Tirane Sigurimi", po našim podacima, ima u toj pokrajini preko hiljadu svojih ljudi, a oni su organizirali svoje centre i u Hrvatskoj i u Sloveniji, a nažalost i u Beogradu. Iako se sve to radi tajno, ipak su neke njihove aktivnosti otkrivene. Posebno me
zabrinjava podrška separatizmu na Kosovu od nekih rukovodećih
ljudi u Sloveniji i Hrvatskoj. Nije slučajno Kardelj još ranije upozorio kosovsko rukovodstvo da takvom politikom siju vjetar, a požnjet će buru". Od ranije, a posebno od 1974. godine i donošenjem novog Ustava pokrajine, a posebno na Kosovu, igraju se veliko državne politike. Tako i na Kosovu, a i u Novom Sadu ,,državnici" kažu: Mi nemamo zajedničkih interesa u vanjskim i drugim državničkim problemima sa Srbijom". A, čije su one pokrajine, nego republike Srbije? S takvom politikom se pod hitno mora prekinuti. Evo, da ne ponavljam na Kosovu su uvozili" profesore iz Tirane, koji su napravili historijski ,,lom" u Prištini, a u vanjskoj politici tvrde: Mi smo pokrajina koja ima pravo ratificirati međudržavne ugovore. Tu privilegiju" drugovi nema niti jedna republika u Jugoslaviji, a i u Prištini i Novom Sadu oni su se bi uzeli i to pravo koje ima samo Federacija.
Sjećam se, drugovi, zime 1968. godine kad su u Tetovu razbijene demonstracije albanskih nacionalista, mnogi pa i osuđeni pobjegli su na Kosovo, gdje su nesmetano nastavili školovanje ili dobili pravo, a neki su dobili i odgovorna mjesta. Pokrajinsko rukovodstvo albanske nacionalnosti tvrdilo nam je da bježe zbog makedonskih šovinista" i da im treba pomoći. Pa i u Zagrebu i Ljubljani bilo je takvih razmišljanja. S druge strane, pridošlicama iz Albanije davali su jugoslovensko državljanstvo s motivacijom da bježe iz Albanije zbog terora. Tko im je to omogućio? Mi drugovi! Nitko drugi. Sto smo posijali to ćemo i požnjeti. A evo, poslije IV plenuma i pada Marka iz Kosova sve do sada iselilo se preko deset hiljada Srba i Crnogoraca. Kuće su im otkupili Albanci za zelene" dolare i to po povoljnim uvjetima.*
avatar
Lune

Broj poruka : 158
Datum upisa : 12.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Levi nacionalizam

Počalji  Stella Rossa taj 11/2/2014, 22:17

Lune ::*No, idemo nekim redom. Rekao sam vec da je političko i sigurnosna situacija na Kosovu svakim danom sve lošija. Stvoren je neki jaz i netrpeljivost između kadrova srpske i albanske nacionalnosti. Kadrovi Albanci iz Kosova misle, da ako su po Ustavu iz 1974. godine dobili veća prava, pa dijelom i državnost, a ja napominjem da sam bio protiv tog Ustava, da mogu samostalno obavljati i državničke aktivnosti. Tako je nedopustivo da mogu mimo republike Srbije, a i Federacije, voditi državničke razgovore s Albanijom. Tako su samoinicijativno, bez našeg znanja, dovodili iz Albanije profesore da na fakultetima i školama predavaju historiju po albanskom programu, da uče našu djecu i studente da je Kosovo sastavni dio velike Skenderbegove Albanije, koja je privremeno pod Jugoslavijom. Ili, mi malo znamo o aktivnosti albanske emigracije, a vidite drugovi, ona ubire danak" za školovanje Albanaca za komandire koji će komandirati za često najavljivani narodni ustanak" na Kosovu. Imam podatak da njihovi obavještajci i viši oficiri iz Sigurimija" predaju marksizam na Prištinskom univerzitetu, a dobio sam podatke da neki, kao Bakali, Hodža i dr. imaju svoju privatnu" obavještajnu službu na području ne samo Srbije, već i u drugih republika, a posebno zbog šverca droge preko albanskih luka. Naime, javna je tajna da pri albanskoj mornarici postoji poseban odred za šverc droge. Sve se to dešavalo na Kosovu pa su, poslije IV brionskog plenuma i pada Rankovića, Službu bezbjednosti razbili i sada caruje" ne samo Sigurimi", vec i privatne" obavještajne službe u toj pokrajini. Zamislite svi ti koji sada viču: Kosovo republika" i koji rukovode takvom akcijom imali su pripremljene spiskove koje ljude iz Službe bezbjednosti na Kosovu treba maknuti. Obavještajna služba iz Tirane Sigurimi", po našim podacima, ima u toj pokrajini preko hiljadu svojih ljudi, a oni su organizirali svoje centre i u Hrvatskoj i u Sloveniji, a nažalost i u Beogradu. Iako se sve to radi tajno, ipak su neke njihove aktivnosti otkrivene. Posebno me
zabrinjava podrška separatizmu na Kosovu od nekih rukovodećih
ljudi u Sloveniji i Hrvatskoj. Nije slučajno Kardelj još ranije upozorio kosovsko rukovodstvo da takvom politikom siju vjetar, a požnjet će buru". Od ranije, a posebno od 1974. godine i donošenjem novog Ustava pokrajine, a posebno na Kosovu, igraju se veliko državne politike. Tako i na Kosovu, a i u Novom Sadu ,,državnici" kažu: Mi nemamo zajedničkih interesa u vanjskim i drugim državničkim problemima sa Srbijom". A, čije su one pokrajine, nego republike Srbije? S takvom politikom se pod hitno mora prekinuti. Evo, da ne ponavljam na Kosovu su uvozili" profesore iz Tirane, koji su napravili historijski ,,lom" u Prištini, a u vanjskoj politici tvrde: Mi smo pokrajina koja ima pravo ratificirati međudržavne ugovore. Tu privilegiju" drugovi nema niti jedna republika u Jugoslaviji, a i u Prištini i Novom Sadu oni su se bi uzeli i to pravo koje ima samo Federacija.
Sjećam se, drugovi, zime 1968. godine kad su u Tetovu razbijene demonstracije albanskih nacionalista, mnogi pa i osuđeni pobjegli su na Kosovo, gdje su nesmetano nastavili školovanje ili dobili pravo, a neki su dobili i odgovorna mjesta. Pokrajinsko rukovodstvo albanske nacionalnosti tvrdilo nam je da bježe zbog makedonskih šovinista" i da im treba pomoći. Pa i u Zagrebu i Ljubljani bilo je takvih razmišljanja. S druge strane, pridošlicama iz Albanije davali su jugoslovensko državljanstvo s motivacijom da bježe iz Albanije zbog terora. Tko im je to omogućio? Mi drugovi! Nitko drugi. Sto smo posijali to ćemo i požnjeti. A evo, poslije IV plenuma i pada Marka iz Kosova sve do sada iselilo se preko deset hiljada Srba i Crnogoraca. Kuće su im otkupili Albanci za zelene" dolare i to po povoljnim uvjetima.*

E to je ono o čemu sam pričao i na drugoj temi. U slučaju Kosova i Metohije, srpski nacionalizam je, bar u početnoj fazi, bio reakcija i odbrambenog karaktera (što naravno nije dobro ali je bilo realnost na terenu). Kako pomiriti komunističke pokrete u raznim narodima koji su antagonizirani i kako pomiriti i neutralizirati nacionalne kotroverze? Znam da se nećete, složiti ali mislim da bi najbolje rješenje bilo zaista i napraviti "Veliku Albaniju", "Veliku Srbiju", "Veliku Hrvatsku" koje bi obuhvatale većinu nacionalnog korpusa dotičnih naroda kao i "Muslimansku Bosnu" i ostatak Makedonije koji bi bio kompaktno etnički makedonski. I da svi potpišu da niko od nikoga više ništa ne traži i da se svi međusobno priznaju. U svim republikama da se uvede socijalizam i uspostavi s vremenom najuža suradnja između naših naroda u otporu imperijalizmu u skladu sa izvornim interesima naroda Balkana. Ovako se izgleda nikad nećemo riješiti razornog dejstva nacionalizama i njihove instrumentalizacije u rukama lokalnih buržoazija i plodnog tla za politiku zapadnih imperijalista po devizi "divide e impera". Možda bi čak i ove buržoaske nomenkleature u Bosni i u Srbiji postigli neke dogovore ali zapadnim imperijalistima takva "istorijska pomirenja" uopšte nisu u interesu i oni sve čine da stanje permanentne napetosti kao produkta polovičnih i nepravednih rješenja postanu konstanta. Kako bi nesmetano mogli da nastave da rovare...

Stella Rossa

Broj poruka : 12
Datum upisa : 17.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Levi nacionalizam

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu