Dani Kube u Velikom Gradistu

Ići dole

Dani Kube u Velikom Gradistu

Počalji  fidelista taj 3/3/2009, 00:42

Solidarnost sa Kubom

U Velikom Gradištu u organizaciji Srpsko-kubanskog društva prijateljstva, Ambasade republike Kube u našoj zemlji, Skupštine-opštine Veliko Gradište, Kulturnog centra i Turističke organizacije Veliko Gradište organizovana je višednevna manifestacija Dani Kube.

Manifestaciju su otvorili Nenad Mihajlović, direktor Kulturnog centra u Velikom Gradištu, Marijan Kubik, podpresednik Srpsko-kubanskog društva prijateljstva i Pablo Romero Carmenatti, savetnik kubanske ambasade u Kubi ižložbom „Kuba-lepa i daleka“ sa fotografijama ove prelepe karipske zemlje.

Na otvranju savetnik Ambasade Kube Pablo Romero Carmenatti naglasio je da postoje višestrani razvoj odnosa na relaciji Kuba-Srbija na polju zdravstva, lekova, poljoprivrede, energije, životne sredine, redovno se vrši razmena visokih funkcionera, privrednika, naučnika. Isto tako se radi na polju kulture i obrazovanja i zahvalio se svima na realizaciji manifestacije.

Manifestacija je bila ispunjena filmskim projekcijama prestićnih kubanskih filmskih ostvarenja i prezentacijom turističke ponude i potencijala Kube.

Posebno značajni bili su susreti sa predstavnicima lokalnih institucija, u prvom redu presednikom opštine Živoslavom Lazićem sa kojim je razgovrano o daljim vidovima saradnje.

Poslednjeg dana manifestacije govorio je na tribini „Kuba-juče, danas, sutra“ ambasador Kube u našoj zemlji Hulio Sezar Kansio Ferer koji je posle uvodnog izlaganja odgovarao na pitanja prisutnih. Upoređujući današnje stanje na Kubi sa onim pre pobede revolucije odnos fakultetskih obrazovanih ljudi, stručnjaka, intelektualaca i umetnika iznosi više od 30:1. Od 1960. godine do danas na Kubi je diplomiralo blizu 86 000 lekara od toga preko tri i po hiljade potiču iz drugih zemalja. Trenutno na Kubi studira preko 78 hiljada studenata medicine i više od 12 hiljada studenata koji potiču iz 83 zemlje, mahom Latinske Amerike. Ovi studenti studiraju potpuno besplatno. Poređenja radi obrazovanje jednog lekara u SAD košta više oko 300 hiljada dolara. Danas preko 22 hiljade kubanskih zdravstvenih radnika radi u 67 zemalja Trećeg sveta, kubanski profesori besplatno podučavaju 17 hiljada mladih iz 110 zemalja a na Kubi se besplatno školuje više hiljada studenata iz celog sveta. To je daleko više i od napora UN. Posebno se osvrnuo na pitanja vezana za lidera Kubanske revolucije-Fidela Kastra za koga je istakao da je svako jedan od najvećih simbola Kube. Kastro je znao da subjektivni faktor pretvori u objektivni i da kvalitativno preokrene situaciju. Dokaz za to je da je uspeo da od male grupe preživelih i slabo naoružanih sa “Granme” za dve godine stvori armiju koja će poraziti armiju diktatora Batiste od 50 000 dobro naoružanih vojnika, kao i da je opstao na čelu Kube pola veka i pored svih akcija uperenih protiv njega i kubanske revolucije. Nažalost, Fidel se razboleo. Oni koji su verovali da je kubanski revolucionarni proces rezultat nametnute volje jednog čoveka davali su svakojaka proročanstva. Oni koji su poverovali u njihove laži ne prestaju da se iznenađuju. Mi, Kubanci, koji smo znali da je ta Revolucija koja se održavala i razvijala uz velike žrtve, suočena sa više od 50 godina blokade i svih vrsta agresija, delo naroda, nismo sumnjali da ćemo pobediti. Na Kubi se sada, posle teških godina koje su prošle, traži modernizacija i osavremenjavanje mehanizama našeg društva. To nema nikakve veze sa povratkom u kapitalizam, mi smo sebi zacrtali kretanje napred, povratak u kapitalizam bi bio kretanje unazad, a kako kažemo na Kubi, nazad ni radi podsticaja.

Na kraju večeri on se posebno zahvalio za ukazano gostoprimstvo i zainteresovanost i izneo uverenje da će ova manifestacija biti uvod u znatno širu saradnju.
avatar
fidelista

Broj poruka : 31
Datum upisa : 20.10.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.cuba-si.co.nr//

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu